Politiet jakter vitner etter ulovlig rypejakt fra skuter

– Det er ikke slik man høster av naturen, sier reinpolitiet.

Ulovlig rypejakt fra skuter i Kautokeino.

Statens naturoppsyn observerte skuterspor gjennom rypeterrenget i Kautokeino mandag.

Reinpolitiet sier at de ble kontaktet av Statens naturoppsyn (SNO) mandags kveld, etter at SNO hadde observert skutersport på kryss og tvers i et dalføre i Finnmark ved Náššajohka i Kautokeino.

Blodspor fra ulovlig rypejakt

SNO har også vært på bakken og undersøkt. Der fant de blodspor fra den ulovlige jakta.

Foto: SNO

– Det viser seg at det har foregått jakt på ryper. Det har skjedd søndags ettermiddag. Dette er ikke greit i det hele tatt, sier Inger Anita Øvregård, fungerende koordinator og leder for reinpolitiet i Finnmark og Nord-Troms.

Mellom 300 og 600 ryper ble for kort tid siden observert i området Nassajokka i Kautokeino, skriver VG som først meldte om saken.

Å ta ryper fra området på skuter vil være brudd på flere lover. Rypejakta er nå over, så det er et brudd på viltloven. Det går ikke skuterløype i området, så det er også brudd på motorferdselslov.

I tillegg er det ulovlig å jakte rype fra skuter.

– Det er helt forkastelig, sier leder for Alta Jeger- og Fiskerforening i Finnmark, Knut Saxe Kjeldsberg da han får høre om det som har skjedd.

– Slik jakt er uakseptabelt både etisk og juridisk, og må betraktes som tyveri av fellesskapets ressurser, sier leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Finnmarkseiendommen Eirik Palm til NRK.

Politioverbetjent Inger Anita Øvregård

Politioverbetjent Inger Anita Øvregård ser alvorlig på bildene som SNO har meldt inn.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Dette er ikke jakt, men uskikk

Reinpolitiet sier de har grunn til å tro at flere titalls ryper er tatt ut av området. De ser alvorlig på det som har skjedd.

– Rypa er våryr som fy, og er enkle mål. De blir omtrent tamme og bryr seg ikke om det rundt seg, så man kan bare plukke dem. Dette er ikke jakt, men uskikk. Det er ikke slik man høster av naturen, sier Øvregård til NRK.

Hun mener dette vil ha konsekvenser for bestanden i området.

– Har dere opplevd slikt før?

– Det er ikke noe nytt i dette. Det føyer seg inn i rekken av andre slike saker. I påsken hadde vi folk ute i et annet område for å prøve å avdekke slikt. Men vidda er stor, og vi hadde ikke hellet med oss. Personene som drev med dette dukket ikke opp der. I februar anmeldte vi også en annen kar for jakt fra skuter, men den saken er ikke avgjort.

Skuterspor ved Náššajohka på Finnmarksvidda

I området det nå er observert skuterspor, har det tidligere blitt observert store mengder rype.

Foto: SNO

Håper folk har sett noe

Det er lang tid mellom hver gang slike saker dukker opp, men reinpolitiet sier de har fra tidligere også sett slike saker, men at de er vanskelig å avdekke.

– Er det noen spesielle miljøer som står bak?

– Nei, det kan jeg ikke si at det er, sier hun.

– Hva gjør dere videre?

– Jeg håper folk i Finnmark som har observert noe i dette området vil dele det med oss. Har du tips om ulovlig jakt, eller motorferdsel, eller blir tilbudt å kjøpe store mengder ryper, så ta kontakt med oss eller SNO, sier hun.

Reinpolitiet har noen opplysninger de nå skal følge for å nøste opp saken.

– Men ut over det får vi se om vi klarer å plassere dette på noen ansvarlige personer, sier hun til NRK.

Laster kart, vennligst vent...

Náššajohka i Kautokeino kommune i Finnmark.