Politiet har avsluttet søket – familien leter videre

Etter å ha gjennomsøkt hele vannet med et fjernstyrt undervannsfartø, har politiet bestemt seg for å avslutte søket etter den savnede 29-åringen. Familien har likevel ikke gitt opp håpet om å finne ham.

Leteaksjon i og ved Suolojavri

Vannet har blitt saumfart av et undervannsfartøy med kamera og sonar. Nå fortsetter familien søket rundt vannet, selv om politiet ikke lenger deltar.

Foto: Stian Strøm

Det var tirsdag forrige uke at Dmytro Savchuk (29) ble meldt savnet. Mannen er trolig omkommet, og befinner seg i et vann nær Suolovuopmi fjellstue i Kautokeino kommune.

De har søkt med dykkere, letemannskap, redningshunder og helikopter. Et fjernstyrt undervannsfartøy var det siste forsøket til politiet. Når det også viste seg resultatløst valgte de å avslutte søket lørdag kveld.

– I fire dager søkte vi med en ubemannet miniubåt. Det bel bevilget penger først til to dager, deretter tre dager og så til fire dager. Omtrent 80 prosent av vannet er gjennomsøkt, opp til flere ganger i deler av vannet, sier Torbjørn Berg, politiførstebetjent i Vestfinnmark politidistrikt.

Maj-Lis Klingan, konen til mannen som er savnet, bekrefter til NRK Sapmi at de kommer til å fortsette letingen i privat regi.

– Var ingen der de første to dagene

Leteaksjon Suolojavri

Politiet vedtok på lørdag å avslutte søket.

Foto: Stian Strøm / NRK

Til iFinnmark sier hun at mange frivillige hjelper til i søket, og at det er vanskelig, men lite man kan gjøre med at søket er avsluttet på politiet sin side.

– En ting er at han var savnet, en annen ting er at det ble meldt om store styrker i letingen i begynnelsen når det ikke var noen der de to første dagene. For pårørende er det viktig at det skjer noe i den tidlige kritiske fasen når liv kan reddes, sier hun til iFinnmark.

Står klar med hunder

– Jeg er også litt skuffet over at politiet ikke bruker private som tilbyr seg. Det gjelder både dykkere og folk med hunder. Det er jo gratis hjelp, og det har jeg også sagt til dem, sier Maj-Lis Klingan til avisen.

Politet mener imidlertid de har gjort «veldig mye» i denne saken. Politiet har blant annet brukt et profesjonelt firma til å styre miniubåten som ble benyttet i søket, og sier de har søkt mye.

– Det er 98 prosent sjansen for at han ikke er å finne i de områdene de har søkt. Firmaet har problemer med å forstå at de ikke finner ham, sier Torbjørn Berg.

Norske Redningshunder er blant dem som har deltatt i søket, og ifølge beredskapsansvarlig Karianne Holm-Varsi er de klare til å dra opp igjen dersom de får en forespørsel om det.

– Vi har ikke fått noen forespørsel så langt, nå har vi bistått de pårørende i søket natt til fredag og natt til lørdag med disse ekvipasjene. Hvis vi får flere forespørsler om å bistå så vurderer vi det. Vi har folk til rådighet, så det er vi ikke fremmed for, sier Holm-Varsi.

Hun bekrefter at hundene viste interesse for noe da de var ute i båt på vannet, i omtrent samme område. Det ble så videreformidlet til politiet.