Hopp til innhold

Politiet håpet å avgrense søket – endte med åtte nye leteområder i skredet

Mandagens søk etter den siste omkomne i Blåbærfjellet i Troms endte med at hele åtte nye punkter i skredet ble markert. Nå setter politiet sin lit til en magnetsøker.

Helikopter med lyttebøye

Et helikopter med recco-antenne hengende under seg, fløy mandag over hele skredområdet i Blåbærfjellet.

Foto: Pål Hansen/NRK

Et helikopter fra Harstad med underliggende Recco-søker skulle forsøke å finne den siste omkomne ved å fange opp signaler fra mulige reccobrikker i klærne til vedkommende.

– Vi håpet at siden vi nå har fått ut de tre andre omkomne, ville få mer tydelige signaler på den siste.

andreas

Lensmann Andreas Nilsen i Midt-Troms lensmannsdistrikt har ikke gitt opp håpet om å finne den siste omkomne i Blåbærfjellet, til tross for vanskelige leteforhold.

Foto: Pål Hanssen / NRK

Men vi fikk til sammen åtte treff, spredt utover store deler av skredet. Det betyr at minst sju av treffene er feil, og kan hende er alle åtte feil, sier lensmann Andreas Nilsen i Midt-Troms lensmannsdistrikt.

Nåla i høystakken

Reccobrikker er ofte kaldt skredrefleks, og sys gjerne inn i klesplagg som er beregnet for vinteraktivitet.

Når reccosøkeren sender ned et radiosignal, skal signalet reflekteres fra reccobrikken. Dagens søk gjennom skredet på Blåfjellet viser at reccosøkeren reagerer på mye annet også.

– Det blir litt som å lete etter nåla i høystakken, men vi er ennå ikke der at vi gir opp å finne den siste omkomne. Torsdag håper vi å kunne ta i bruk en magnetsøker som vi har bestilt. Dette er utstyr vi aldri har brukt, men som andre har brukt med hell. Det er en magnetsøker som fanger opp elektriske duppeditter. Det kan gi oss litt mer å gå på, sier Nilsen.

tamokdalen

Fire personer ble meldt savnet da de ikke kom ned fra Blåbærfjellet 2. januar. De fire var blitt tatt av et stort snøskred.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Hadde GPS

Det er en mann fra Finland som fortsatt ikke er funnet etter skredet som gikk i Blåbærfjellet onsdag 2. januar. En svensk kvinne og to finske menn ble gravd opp i forrige uke.

Sist onsdag var det endelig forhold for å starte den fysiske gravingen etter de omkomne. Én person ble funnet samme dag, og torsdag ble ytterligere to personer gravd fram. Fredag og i helga fortsatte letingen etter den siste omkomne, uten resultater.

– To av de omkomne hadde GPS-klokker, så vi har en god oppfatning av ruta de har gått. Vi vet posisjonen deres da de ble tatt av skred og banen de fulgte da skredet gikk. Så forutsatt at de alle fulgte den samme ruten, vet vi hvor det er mest sannsynlig å finne den siste.

Bårebil Tamokdalen

Letemannskaper fra Norsk Folkehjelp tar farvel med én av de omkomne fraktes ut av Tamokdalen.

Foto: Arild Moe / NRK

Frivillige letemannskaper fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp har svært vanskelige arbeidsforhold. I tillegg til skredet som gikk 2. januar, måtte det også løses ut skred i fjellet oppfor leiteområdet for at det skulle være trygt å starte. I helgen ble det brukt fem meter lange søkestenger, uten at det ble gjort noen funn.

Tirsdag starter identifiseringen av de tre omkomne som er fraktet til Tromsø.