Politiet frykter overgrepssaken omfatter enda flere barn

Hittil har etterforskningen av overgrepssaken i Tromsø ført til at en mannlig ansatt i en barnehage er siktet for overgrep mot elleve barn. Under dagens pressekonferanse fortalte politiet at saken muligens omfatter enda flere barn.

Overgrepssaken

Politiet avholdt onsdag pressekonferanse i forbindelse med den store overgrepssaken i Tromsø. Fra venstre: Ståle Luther (Barnehuset Tromsø), Yngve Myrvoll og Einar Sparboe Lysnes i politiet.

Foto: Laila Lanes / NRK

Politioverbetjent Yngve Myrvoll, påtaleleder Einar Sparboe Lysnes og leder for Statens barnehus i Tromsø, Ståle Luther, holdt pressekonferanse på politihuset i Tromsø onsdag formiddag.

– Vi ønsker ikke å gå i detalj om hvert enkelt overgrep i siktelsen av hensyn til de berørte og den siktede, forteller Myrvoll.

Myrvoll opplyser at det i løpet av denne uken vil ha vært gjennomført til sammen 14 dommeravhør og det er flere som venter.

– Den siktede kommer til å bli begjært varetektsfengslet i fire uker i morgen, sier Myrvoll.

Den siktede har erkjent straffskyld for deler av siktelsen, opplyser politiet.

– Kan ha pågått over flere år

Politiet jobber nå for å finne ut hvor langt bak i tid overgrepene skal ha pågått. Mannen som er siktet har jobbet i barnehagen i 8 år. Alle overgrepene skal ha funnet sted i denne barnehagen.

– Vi vil ikke gå inn på hvor mange år tilbake dette skal ha skjedd. Men det kan ha pågått over flere år. Så langt er det elleve barn som er fornærmet, både jenter og gutter. Vi utelukker absolutt ikke at saken kan omfatte enda flere barn, sier Myrvoll.

Mannen har innrømmet flere overgrep.

På spørsmålet om mannen leverte vandelsattest for å jobbe i barnehage da han startet der i 2008, sier politiet at han hadde plettfri vandel:

– Mannen har plettfri vandel og han var tidligere ikke i vårt register, opplyser Myrvoll.

Se politiets orientering om saken:

Tromsø-politiet orienterer om overgrepssak

Seksualiserte bilder

– Når det gjelder alvorlighetsgrad på overgrepene, så er den mildeste delen at han skal ha tatt bilder av barn i seksuelle posisjoner, opplyser Myrvoll.

Et viktig tema i etterforskninga er om bildene mannen skal ha tatt, har blitt delt videre.

– Vi jobber tett opp mot etterforskningsledelsen. Vi har også deltatt på møter med pårørende og foresatte ved to anledninger. Det er mye informasjonsarbeid knytta til denne saken, sier Ståle Luther, leder for Statens barnehus.

– Dette er den største saken vi har vært involvert i siden vi ble oppretta i 2009, så dette setter oss absolutt på prøve, sier Luther.

Luther sier det er mange sterke følelser knyttet til denne saken:

– Det er mye uvisshet og engstelse, både blant dem som har barn der nå og de som har hatt barn der tidligere. Det er også en veldig tøff situasjon for dem som jobber i barnehagen, forteller Luther.

Sikta for overgrep mot 11 barn

Tidligere i mai ble det kjent at en mannlig ansatt i en privat barnehage i Tromsø er siktet for seksuelle overgrep mot flere barn.

Politiet fikk mistanke om forholdet etter å ha mottatt tips den 6. mai, og valgte å pågripe mannen samme dag.

Mannen erkjente straffskyld for forholdene i den opprinnelige siktelsen.

I dag fortalte politiet at mannen foreløpig er siktet for overgrep mot totalt 11 barn.

I seks av tilfellene er han siktet for brudd på Straffeloven §195, bokstav c. Det vil si at handlinga er gjort mot barn under 10 år og det har skjedd gjentatte overgrep. Strafferammen er derfor inntil 21 års fengsel.

Mannen er også siktet for fem tilfelle av brudd på Straffeloven § 201, bokstav c, for seksuell krenkende atferd mot barn.

Følg sakens utvikling her: