Hopp til innhold

Får ikke støtte til strengere regler for russiske fiskere

Politimester vil stramme inn reglene for russiske sjøfolk, men får ingen støtte i Finnmark. Samtidig avslører NRK mulig spionasje fra russiske fiskebåter.

VIL HA DELING: Nærheten til Russland som gjør at politimester Ellen Katrine Hætta vil ha sterk sivil tilstedeværelse i Finnmark. Derfor går hun inn for at landets nordligste fylke får egen statsforvalter når Troms og Finnmark deles fra og med 1. januar 2024.

Politimesteren i Finnmark vil minske området russiske sjøfolk får bevege seg i Båtsfjord og Sør-Varanger. Forslaget har skapt debatt i Finnmark.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det har kommet seks høringsuttalelser til forslaget om å redusere områdene der russiske sjøfolk kan bevege seg i Kirkenes og Båtsfjord.

Alle som har svart, sier nei til politimesterens ønske.

Ordfører Lone Johnsen sier det er flere grunner til at Båtsfjord ikke støtter det.

– Det er tross alt ikke de fiskerne som kommer til Båtsfjord, som har startet denne krigen. Det er ikke det russiske folks krig, sier Johnsen.

Russiske fiskere og sjøfolk med sjømannspass kan bevege seg visumfritt i det såkalte landlovsområdet når de besøker norske havner. Det er opp til politiet å bestemme størrelsen på dette området.

Politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, står bak forslaget som har skapt stor debatt. Hun ønsker ikke å kommentere høringsuttalelsene nå. De skal gjennomgås før det skal bli tatt en avgjørelse. Først da vil Hætta gi et svar.

Lone Johnsen (Sp) er ordfører i Båtsfjord kommune.

Lone Johnsen (Sp), ordfører i Båtsfjord kommune, mener dagens landlovsområde videreføres.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Advarer mot spionasje

NRK kan i mellomtiden avsløre at minst 50 sivile fartøy kan være i bruk av russisk etterretning til spionasje mot kritisk infrastruktur i Norge.

De «hemmelige tjenestene» sier at russisk etterretning rekrutterer agenter blant sivile sjøfolk. Ekstrajobben skal være å samle inn informasjon ute i verden.

Dette kan være å skrive ned en observasjon, måle en dybde på en nybygd kai, gjøre et notat av havbunnsforhold eller å ta bilder av vestlige fartøy.

I tillegg sa PSTs kontraetterretning i forrige uke at den russiske etterretningstjenesten har betydelig aktivitet i Norge.

Journalistene får en liste over mistenkte russiske spioner. Hvorfor er det en militærradio på en russisk tråler? Hva skjedde med Svalbard-kabelen?

Journalistene får en liste over mistenkte russiske spioner. Hvorfor er det en militærradio på en russisk tråler? Hva skjedde med Svalbard-kabelen?

Vil ha mer kontroll

I dag kan russiske fiskefartøy anløpe kun tre norske havner: Kirkenes, Båtsfjord og Tromsø.

Det er på grunn av sanksjonene som er innført mot Russland etter at de gikk til krig i Ukraina.

I Kirkenes og Båtsfjord kan russiske sjøfolk bevege seg i sentrum og litt til. I Tromsø kan de fritt bevege seg i hele kommunen.

Politiet vil imidlertid begrense disse områdene kraftig i Båtsfjord og Kirkenes. Begrunnelsen er et økt behov for sikkerhet og kontrollvirksomhet.

Ordfører Lone Johnsen sier det er viktig at dagens landlovsområde videreføres i Båtsfjord.

– Den russiske fisken som landes i Båtsfjord, er en viktig ressurs for at vi skal kunne opprettholde helårlige arbeidsplasser. Hvis vi ikke skal kunne ha helårlige arbeidsplasser i Båtsfjord kommune, kommer fraflyttingen som vi ser nå, til å bli større, sier hun.

I Tromsø er det ikke foreslått endringer.

Russiske trålere ved kaia i Kirkenes

De russiske sjøfolkene som kommer til havn i Båtsfjord og Kirkenes (bildet) får begrenset mulighet til å bevege seg i bybildet i framtiden, om Politimesteren i Finnmark får medhold i sitt høringsinnspill.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

Mener forslaget er for strengt

Utkastet til endringer vil redusere landlovsområdene i Båtsfjord og Kirkenes til havneområdet. Fiskerne skal i tillegg få tilgang til utvalgte kjøpesentre.

Alle de seks som har levert høringsuttalelser, mener dette er for strengt. Uttalelsene kommer fra Sør-Varanger kommune og bedrifter som har russiske fiskebåtrederier som kunder.

Henning Bråten

Henning Bråten, leder i LO i Sør-Varanger, mener forslaget fra politimesteren er for strengt.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

LO i Sør-Varanger går også imot politiets utkast. Leder Henning Bråten frykter det kan bli vanskelig å håndheve reglene.

– Vi har en stor andel russiske innbyggere i Kirkenes. Hvordan skal politiet se forskjell på dem, spør Bråthen seg.

Les også Forsvaret følger med på russisk skip langs norskekysten

Nikolay Chiker

Flere nyheter fra Troms og Finnmark