Hopp til innhold

Politifolk etterforskes for korona-lovbrudd

Over ti ansatte i politiet skal ha vært samtidig på et utested i Hammerfest. Dette skjedde bare noen dager før det store utbruddet i kommunen.

Trond Eirik Nilsen

Visepolitimester i Finnmark Trond Eirik Nilsen mener at alle, også politifolk, må følge koronareglene.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Nå har vi valgt å opprette sak, så får etterforskningen forsøke å få klarhet i dette, sier Trond Eirik Nilsen, visepolitimester i Finnmark.

Nilsen sier at politiet hittil ikke har så mange detaljer om hva som har skjedd.

– Det jeg kan si er at 12. mai skal flere politiansatte, over ti personer, ha kommet til utestedet Fresh i Hammerfest.

Dette skjedde en uke før det store koronautbruddet i Hammerfest. Utbruddet har rammet flere tusen innbyggere den siste tiden.

Kø utenfor teststasjonen i Hammerfest etter smitteutbruddet.

2.700 personer sitter nå i karantene i Hammerfest kommune. Det regnes som det største smitteutbruddet i Finnmark siden starten på pandemien.

Foto: Julie Kristin Karlsen Groseth / NRK

Bursdagsfeiring på utestedet

På denne dagen skal to personer ha hatt bursdagsfeiringer på utestedet. Her var også de ansatte i politiet.

– Slik jeg oppfatter det, var utestedet åpent også for betalende gjester. Det var også flere andre som ikke tilhører politiet der, sier Nilsen.

Men detaljene rundt denne kvelden, er ennå uklar.

– Det tenker vi at en etterforskning vil avklare, om dette var et arrangement, og ikke minst om noen vil rammes straffemessig av covid-19 forskriften.

Hammerfest kommune fulgte på dette tidspunktet de nasjonale reglene, som tilsa at man ikke kunne samles mer enn 10 personer i et privat arrangement utenfor sitt eget hjem.

I april ble det kjent at statsminister Erna Solberg (H) ble ilagt en bot på 20.000 kroner for brudd på smittevernreglene i forbindelse med sin egen 60-årsfeiring på Geilo i februar.

De samme reglene gjaldt da.

Hammerfest politi tingrett

Politiansatte var ute på en maikveld i Hammerfest. Nå etterforsker politiet saken om det var noe brudd på koronareglene.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Alt var normalt

Marius Heitmann, leder på Fresh, kjenner ikke til at politiet har startet etterforskningen internt hos seg.

– Alt var som vanlig denne dagen, forteller Marius Heitmann, leder på Fresh, om kvelden 12. mai.

Han sier at det ikke var noe spesielt som skjedde på restauranten denne kvelden, men kun vanlige bordreservasjoner og vanlige gjester.

– Det var en ordinær drift for oss. Ingen større tall gjester eller høyere tall på omsetningen.

Heitmann sier at utestedet har fulgt retningslinjene for koronaviruset som var gjeldende i kommunen på dette tidspunktet.

– Vi har fulgt alle de koronareglene helt siden 12. mars i fjor, sier Heitmann.

Marius Heitmann Jørgensen

Daglig leder Marius Heitmann sier at de har fulgt de nasjonale koronareglene siden mars 2020.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg

Ingen resultat

Politiet opprettet sin sak for to uker siden, og har avhørt de ansatte som er involvert i saken.

– Vi har gjort innledende undersøkelser, og har på bakgrunn av disse opplysningene opprettet undersøkelsessak på bursdagsfeiring 12. mai på utestedet Fresh i Hammerfest, sier Nilsen.

Ifølge visepolitimesteren ble politiet kjent med saken dagen etter festkvelden, på Kristi himmelfartsdag. Når saken vil være ferdig behandlet, er usikkert.

– Saken er nå oversendt statsadvokaten i Troms og Finnmark med anmodning om videre etterforskning i et annet politidistrikt.

Utestedet Fresh i Hammerfest

Politiet gjør undersøkelser i forbindelse med en bursdagsfeiring på utestedet Fresh i Hammerfest hvor også flere ansatte i politiet skal ha vært til stede.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

Større smitteutbrudd i Hammerfest

Hammerfest kommune står for øyeblikket midt oppe i det største koronautbruddet i Finnmark siden pandemien kom til Norge i fjor.

Torsdag melder kommunen om 222 smittetilfeller. 2.700 av 11.000 personer, eller nesten 25 prosent av innbyggere, er i karantene.

Hammerfest kommune mistenker at smitten har sitt utspring fra helgen 8. og 9. mai. Folk som også festet helga 14. og 15. mai, har også blitt bedt om å ta kontakt av kommunen.

Hammerfest sykehus

Hammerfest sykehus er i gult beredskap.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

LES MER: