Nederlandsk soldat døde i Nord-Norge

Etterforskningen av dødsfallet er startet, bekrefter både det norske Forsvaret og nederlandsk militærpoliti.

Utenlandske soldater ankommer indre Troms

Her noen av de utenlandske soldatene som gjorde seg klar til testing etter at de kom til Bardufoss i begynnelsen av januar.

Foto: Øivind Baardsen / Forsvaret

Soldaten fra Nederland var en av de 3000 utenlandske soldatene som ankom Indre Troms i begynnelsen av januar, i forkant av vinterøvelsen Joint Viking.

Lørdag ble han funnet omkommet i brakka til de nederlandske soldatene ved Skjold militærleir i Målselv. Pressevakt i Forsvaret, Thomas Gjesdal, kan ikke si noe om hvorfor soldaten døde.

Thomas Gjesdal, orlogskaptein og pressevakt i Forsvaret.

Thomas Gjesdal, orlogskaptein og pressevakt i Forsvaret.

Foto: FORSVARET

– Nå er saken under etterforskning av sivilt politi og nederlandsk militærpoliti, så jeg kan ikke si noe om årsaken til dødsfallet, sier Gjesdal.

Også det nederlandske militærpolitiet bekrefter at de etterforsker saken. De sender flere medarbeidere til Norge for å bidra.

Det sier Mike Hofman, løytnant og pressevakt for det nederlandske militærpolitiet. Han sier de ikke kan si noe om identiteten til soldaten av hensyn til etterforskningen.

– Vi samarbeider med våre norske kolleger, men det er hovedsakelig vår etterforskning, sier Hofman.

Det var den nederlandske nyhetskanalen NOS som først omtalte dødsfallet.

Allierte ankommer indre Troms

Her en av soldatene som ble testet for korona etter å ha kommet til Norge for å delta på vinterøvelsen Joint Viking.

Foto: Øivind Baardsen / Forsvaret

Nesten 100 soldater koronasmittet

I begynnelsen av januar landet de første av 3000 utenlandske soldater på den militære delen av Bardufoss lufthavn i Indre Troms. Til sammen 10 000 soldater skulle delta i årets øvelse Joint Viking i mars.

Noen dager etter ankomst testet flere av de utenlandske soldatene positivt for covid-19. Det endte med at nesten 100 soldater fikk påvist korona.

Den krevende smittesituasjonen i landet og påvist mutert virus i Nordre Follo førte til at storøvelsen i Nord-Norge ble avlyst.

Ingen smitte blant soldatene

– Ingen av de nederlandske soldatene som ikke er returnert til hjemlandet etter at Joint Viking ble avlyst er per nå smittet med korona, sier Gjesdal.

Det var omtrent 500 nederlandske soldater i Norge for å delta på vinterøvelsen, samt Joint Viking, som ble avlyst 26. januar.

Det er en god stund siden vinterøvelsen ble avlyst. Hvorfor var soldatene fremdeles i indre Troms?

– Forsvaret samarbeider med sivile myndigheter og alle allierte om å returnere personellet til sine hjemland. Dette er et pågående arbeid, for å gjøre det på en trygg og god måte. Planen for dette nederlandske bidraget er at de skal returnere i slutten av mars eller begynnelsen av april.

Thomas Gjesdal sier det er utrolig trist at den nederlandske soldaten døde, og at det er trist å miste en kollega og alliert.

– Det må ikke minst være tungt for de etterlatte hjemme.

Nå er det sivilt politi og nederlandsk militærpoliti som skal finne årsaken til og avklare omstendighetene rundt dødsfallet.