Hopp til innhold

Ikke vakthold ved Melkøya i Hammerfest: – Vi er på ballen selv om vi ikke synes

Vaktholdet er ved flere norske olje- og gassinstallasjoner i helga kraftig innskjerpet. Men ved gassanlegget på Melkøya, er det verken politi eller militært personell til stede.

Ved Equinor sitt anlegg ved Meland i Hammerfest, var det lørdag 1. oktober ikke synlig vakthold.

Ved innfallsporten til Equinor sitt anlegg på Melkøya i Hammerfest, Meland, er det verken politi eller militært personell til stede.

Foto: Allan Klo / NRK

– Selv om vi ikke synes i bybildet, betyr ikke det at vi ikke følger med, sier stabssjef hos politiet i Finnmark, Tarjei Sirma-Tellefsen.

Stabssjef i Finnmark politidistrikt Tarjei Sirma-Tellefsen i blå politiuniform.

– Vi har gjennomført en rekke sikringstiltak, men ikke alle er synlige, sier stabssjef ved politiet i Finnmark, Tarjei Sirma-Tellefsen.

Foto: Politiet

Mandag og tirsdag denne uken ble det meldt om store lekkasjer fra gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen. I dagene etter gikk flere land ut og pekte på sabotasje som mulig årsak til lekkasjene. Og da med Russland som en av de hovedmistenkte.

Som følge av økt frykt for sabotasje også mot norske olje- og gassanlegg, har regjeringen nå trappet opp patruljevirksomheten ved norske oljeplattformer.

– Det er opp til politiet

Nå har stabssjefene i Sør-Vest, Vest og Møre og Romsdal politidistrikt, bedt om hjelp fra Heimevernet med vakthold og beredskap rundt landanlegg for olje og gass. Men ikke i Finnmark.

Ved Polasbare og Meland, innfallsporten til gassanlegget på Melkøya i Hammerfest, er det verken personell fra Forsvaret eller politiet til stede. I alle fall er de ikke synlige i bybildet.

Ifølge justisminister Emilie Enger Mehl, er det politiet som bestemmer om det skal bes om bistand til vakthold.

– Det er opp til politiet å vurdere hvor de vil sette inn sine ressurser. Det er også de som tar avgjørelsen om de skal be om hjelp fra forsvaret eller ikke, sier justisministeren.

Justisminister Emilie Enger Mehl

Politiet er rett adressat for spørsmål om hva som gjøres av vakthold ved Melkøya i Hammerfest, påpeker justisminister Emilie Enger Mehl.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Vi er på ballen

Stabssjef hos politiet i Finnmark, Sirma-Tellefsen, beroliger:

– Akkurat slik det er nå, foreligger det ingen konkrete trusler mot denne typen anlegg i Norge. Folk skal likevel være trygge på at vi følger trusselbildet svært nøye.

– Politiet har allerede iverksatt en rekke sikringstiltak. Blant annet beregnet på sikringsobjekter i petroleumsindustrien. Men også på det som har med kommunikasjon og strømforsyning å gjøre. Vi er tett på, og har vært det i lang tid. Og ved behov, kan vi iverksette tiltak fort, sier Sirma-Tellefsen.

Les også Nesten umulig å forsvare seg mot russisk sabotasje, mener tidligere forsvarssjef

– Ikke bekymret

Gassanlegget ved Melkøya ligger cirka 1,5 kilometer fra Hammerfest sentrum, og noe mindre fra nærmeste bebyggelse. En sabotasje der kunne derfor fått store konsekvenser for innbyggerne.

Hammerfesting Rønnaug Ring er betenkt over det nye trusselbildet, men finner ingen grunn til panikk.

– Det er jo litt skremmende at vi har et stort gassanlegg kloss inntil byen. Men jeg går ikke rundt og tenker på dette i hverdagen. Jeg håper bare at myndighetene klarer å gjøre jobben sin, sier Rønnaug.

Rønnaug Ring i Hammerfest, er litt bekymret for at gassanlegget ved Melkøya skal bli et mål for sabotasje.

Rønnaug Ring i Hammerfest, er ikke spesielt bekymret for sabotasje mot Melkøya.

Foto: Allan Klo / NRK

Heller ikke Sigyn Sætereng er spesielt bekymret.

– Jeg skjønner at dette kan være en bekymring, men jeg tenker ikke så veldig mye over det. Det som skjer føles litt langt borte. Det er kanskje litt dumt. Jeg håper likevel at det går bra til slutt, sier Sætereng.

Svalin Sætereng i Hammerfest, er litt bekymret for at gassanlegget ved Melkøya skal bli et mål for sabotasje.

Sigyn Sætereng i Hammerfest, bruker ikke mye tid på å tenke på en mulig sabotasje mot Melkøya.

Foto: Allan Klo / NRK

Bes om å ta kontakt

Olje- og energiminister Terje Aasland, sier til NRK at han forstår at folk kan bli bekymret over det som nå skjer. Han beroliger imidlertid med at samarbeidet mellom PST, etterretningstjenesten, politiet og Forsvaret er godt. Og beredskapen tas på største alvor, sier han.

Tarjei Sirma-Tellefsen, stabssjef hos politiet i Finnmark, ber nå publikum om å være årvåkne.

– Beredskapen i samfunnet er på mange måter et felles ansvar, og hvordan folk ønsker at samfunnet skal være. Vi gjør det vi kan, men har ikke kapasitet til å være over alt. Derfor ber vi folk om å ta kontakt, dersom de observerer noe som kan være en fare for sikkerheten og beredskapen. Ente med politiet, objekteierne eller Forsvaret, sier Sirma-Tellefsen.

Les også Skjerpar beredskapen på norsk sokkel etter gasslekkasje

Flere nyheter fra Troms og Finnmark