Politiet bekrefter: Siktede i Sjøvegan-drapet hadde sommerjobb hos drapsofferet

Sommeren 1998 hyret Marie-Louise Bendiktsen (59) inn noen ungdommer til å gjøre hagearbeid for seg. 20 år etter er den ene nå sikta for å ha voldtatt og drept henne.

Huset til Marie--Louise Bendiktsen

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i brannruinene i sitt eget hjem i juli for tjue år siden. En mann som den gang var tenåring ble i sommer siktet for drapet.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Lensmann Andreas Nilsen i Midt-Troms politidistrikt bekrefter at mannen i slutten av 30-årene, som ble pågrepet 20. juni i år, hadde utført hagearbeid hos Bendiktsen på Sjøvegan i Salangen kommune.

Vedkommende var kommet til Norge som enslig mindreårig asylsøker og bodde i Salangen da drapet skjedde.

Andreas Nilsen

Lensmann Andreas Nilsen bekrefter at mannen som er siktet for drapet på Marie-Louise Bendiktsen, hadde jobbet for henne.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Vi vet at han et par måneder før drapstidspunktet utførte noe hagearbeid hjemme hos Marie-Louise Bendiktsen. Dette arbeidet gjorde han sammen med andre asylsøkere. Det var for så vidt vanlig i Salangen at asylsøkere hadde den type arbeidsoppdrag for private. Det var ikke organisert, men tilfeldige oppdragsgivere betalte for ulike gjøremål, forteller Nilsen til NRK.

Ifølge Nilsen var det en av Marie-Louise Bendiktsens venner i kommunen som tipset henne om hvem hun kunne spørre om å få gjort arbeidet.

– Siktede var én av dem hun fikk navnet til. Så vidt vi kjenner til per nå, var han hos henne ved ett tilfelle og gjorde hagearbeid. Ut over det ønsker vi ikke å gå inn i detaljer om hvor godt de to kjente hverandre, sier Nilsen.

Fullverdig DNA-profil

De siste årene har mannen bodd i utlandet. 20. juni, bare noen uker før tjueårsdagen for Sjøvegan-drapet, ble han pågrepet på Gardermoen. Planen hans var da ifølge Nilsen å besøke familie i Norge.

Det han ikke visste, var at politiet hadde fulgt bevegelsene hans i flere måneder og sto klar til å pågripe han så snart flyet hans landet.

For med ny teknologi ble det i vinter lagd en fullverdig DNA-profil av det opprinnelige DNA-materialet som ble tatt vare på under drapsetterforskningen.

– Denne DNA-profilen gjorde at vedkommende kom i vårt søkelys, forteller Nilsen.

Nilsen ønsker ikke å si hvor mye vedkommende var i politiets fokus sommeren 1998.

– Han var ett av de mange navnene som ble kartlagt i Salangen etter drapet, og i basen var det nærmere 2000 personer. Utfordringen den gang var at vi manglet en fullverdig DNA-profil. Vi kunne bare utelukke personer.

Alderen viktig

Mannen har vært avhørt og sitter varetektsfengslet. Han nekter for å ha noe med drapet på Marie-Louise Bendiktsen å gjøre.

NRK har ikke fått tak i mannens forsvarer, Thomas Hansen.

Ifølge lensmann Andreas Nilsen gjenstår det nå rundt ti avhør og noen få arbeidsoppgaver før etterforskningen er ferdig. Én av oppgavene, er å få fastslått den siktedes alder.

– Per i dag legger vi til grunn at han var mindreårig da drapet skjedde. Men generelt vet vi at mange asylsøkere som kom til Norge på den tida, løy på alderen. De ønsket å fremstå som mindreårige, fordi det ga dem andre vilkår enn om de var voksne. Det er viktig å få avklart om siktede var eldre enn han opplyste på asylintervjuet. Det har betydning for straffeutmålingen, sier Nilsen.

Norge har ingen utvekslingsavtale med landet den siktede mannen kommer fra.

– Det er derfor krevende å finne tilbake til fødselsattest eller annen dokumentasjon, men vi jobber med saken, sier Nilsen.