Polarhelten som aldri kom til Sydpolen skal nå hedres

Adolf Henrik Lindstrøm fra Hammerfest var nordmannen som var med på flest polarekspedisjoner, men han kom seg aldri helt til Sydpolen. Derimot var han en viktig brikke for å få blant annet Roald Amundsen frem til polpunktet.

Du har kanskje hørt om Biff ala Lindstrøm?
Han som sto bak biffen er kanskje ikke like kjent. Men det vil Hammerfest turist gjøre noe med. 
Adolf Henrik Lindstrøm fra Hammerfest var nordmannen som var med på flest polarekspedisjoner. Og nå skal turistene i hjembyen hans få sin egen ekspedisjon.

I Hammerfest vil man nå skape blest om en gammel og nærmest glemt polarhelt. Ingen nordmann har flere polarekspedisjoner på samvittigheten enn Adolf Henrik Lindstrøm, og nå vil man sette opp en statue av mannen.

Reiselivet i hjembyen vil nå gjøre noe med at få har hørt om Adolf Henrik Lindstrøm. Mannen gis av Roald Amundsen en fremtredende rolle i norsk polarhistorie, men er likevel ukjent for de fleste.

– Han har ytet mer for de norske polarekspedisjonene enn noen annen mann, sa Amundsen om mannen som er opphavet til den noe mer kjente Biff a la Lindstrøm.

Adolf Henrik Lindstrøm med på kjøkkenet i Framheim.

Adolf Henrik Lindstrøm med på kjøkkenet i Framheim.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Turistene som besøker Hammerfest fremover får nå mulighet til å oppleve en ekspedisjon med mål om å fremme Adolf Henrik Lindstrøms navn.

Fra 8. januar tilbyr Hammerfest Turist i samarbeid med Hurtigruten mini-ekspedisjoner med tidsriktige kostymer fra starten av 1900-tallet for å vise frem den glemte polarhelten.

Adolf lindstrøm kom selv aldri til sydpolen, men disket opp med godt humør og god mat til blant annet Roald Amundsen i 1911. Nå blir de små ekspedisjonene en del av et større opplegg for å sette fokus på Hammerfestingen.

Adolf Henrik Lindstrøm 1904

Adolf Henrik Lindstrøm med fisk på King William Island i 1904.

Foto: Nasjonalbiblioteket

– Vi ønsker blant annet å få en statue av han i Hammerfest sentrum, og vi har nå ordnet pin med han avbildet som vi skal selge som en del av finansieringen av statuen, forteller Knut Arne Iversen som er daglig leder i Hammerfest Turist. Og vi skal ha en utflukt hver dag fra 8. januar for å gjøre han innnsats bedre kjent i samarbeid med hurtigrteun,, sier iversen

Han mener Lindstrøms betydningen for Polarhistorien er underkommunisert.

– Han har gjort en stor innsats for de norske polarekspedisjonene, og av alle polarhelter så er han blitt glemt, så vi ønsker å få han opp i lyset, forklarer Iversen.

Og skal man tro ekteparet fra Australia som fikk oppleve opplegget, så vil det bli et eksotisk og populært tilbud for turistene.

– Dette er fantastisk, man får en interessant historie i tillegg til den fantastiske utsikten, det er flott, sier den australske turisten Philippa Rijks som opplevde ekspedisjonen sammen med sin ektemann.