Hopp til innhold

Pirattaxier får politiet etter seg

Omfattende pirattaxi-virksomhet i Finnmark er i ferd med å ta levebrødet fra taxisjåførene, men nå skal politiet jakte på piratene.

Taxiholdeplassen i Kirkenes

På taxisentralene i Kirkenes opplever de at piratsjåfører kommer og rapper kunder. Nå vil de ha hjelp fra politiet.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Per Bjørn Holm-Varsi

Sjef for samferdsel i Finnmark fylkeskommune Per Bjørn Holm-Varsi

Foto: Kaspar Fulgesang

– Det vi får tilbakemeldinger på av drosjenæringa, er at de parkerer biler i helga på grunn av denne virksomheten. Det betyr jo at andre som driver med ulovlig hobbyvirksomhet tar levebrødet fra folk, sier sjef for samferdsel i Finnmark fylkeskommune, Per Bjørn Holm-Varsi.

Denne uka møtte taxinæringa ulike offentlige etater for å diskutere det økende problemet med piratkjøring. Møtet ble arrangert av Finnmark fylkeskommune som deler ut løyver til taxinæringa.

Tror lokal innsats fungerer

På møtet ble man enig om en tettere kontakt mellom politiet og taxinæringa for å få bukt med piratkjøringa.

Leder ved Vadsø politistasjon, Halgeir Rushfeldt, tror dette kan være nyttig.

– Det vi erfarer er at problemstillingene ofte er lokal. Da bør drosjenæringa sammen med det lokale politiet, gå i dialog for å søke en løsning.

Piratkjøring har vært et problem i Vadsø, men problemet har blitt betydlig mindre etter at politiet tok tak i saka.

– Vi har fått tips om personer og har hatt flere inne til samtaler, sier Rushfeldt. Han ser alvorlig på problemstillingen, men tror lokal innsats vil hjelpe slik han mener det gjør i Vadsø.

Hallgeir Rushfeldt

Leder ved Vadsø politistasjon Halgeir Rushfeldt ønsker å få bukt med piratkjøringa i Øst-Finnmark.

Foto: Tarjei Abelsen

– Stjeler kunder som står i taxikø

Pirattaxi-kjøring er mer utbredt enn mange tror, mener Bjørn Erik Mikkola. Han er nestleder i Finnmark Taxi. – Situasjonen er trist.

– Vi ser jo hva som foregår og på bilnumrene ser vi at dette er gjengangere. Men det jeg syns er verst er at de er inne på taxisentralen sin kø. Piratsjåførene henter passasjerer rett foran øynene på oss, sier Mikkola.

Han kjører selv drosje i Kirkenes hvor det er 14 biler, men mener piratkjøring er et problem over hele Finnmark. Ved drosjesentralen i Alta er det 17 biler. Her beskrives problemet som minst like stort som i Øst-Finnmark.