Pilot tiltalt for å ha voldtatt kvinne og tvunget henne til å jobbe gratis

En mann fra Øst-Finnmark er tiltalt for å ha misbrukt en kvinne fra Sør-Amerika. Han skal ha tvunget henne til å jobbe hjemme hos seg og utføre seksuelle handlinger.

Edel Olsen

Bistandsadvokat Edel Olsen sier det er en lettelse for hennes klient at etterforskningen er ferdig. Her er hun sammen med politiadvokat John-Kåre Olsen ved en annen anledning.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Mannen i 50-årene, som ble siktet for menneskehandel i 2018, er nå tiltalt i Øst-Finnmark tingrett.

Piloten skal i et tidsrom i 2018 ha forgrepet seg på en kvinne fra Sør-Amerika gjentatte ganger. Han er også tiltalt for å ha forfalsket pilotsertifikatet sitt.

De møttes over nettet og i begynnelsen av august 2018 inviterte nordmannen henne til sitt hjem i Øst-Finnmark.

– Bakgrunnen for etterforskningen er at politiet fikk opplysninger fra fornærmede om at hun hadde hatt et opphold hos tiltalte. Her ble hun utsatt for press til å gjennomføre arbeid og ble utsatt for seksuelle overgrep, sier Jon-Kåre Olsen, politiadvokat i Finnmark politidistrikt til VG.

Mannen nekter skyld for alle tiltalepunktene.

John Kåre Olsen

Politiadvokat Jon-Kåre Olsen sier at menneskehandelsaker ofte er komplekse og det ofte tar tid å etterforske dem.

Foto: Aslak Ballari

Overgrep og ulønnet arbeid

Øst-Finnmark tingrett skrev i sin kjennelse i fjor at kvinnen forklarte at hun hadde kommet til Norge uten penger og med et håp om å få jobb.

Øst-Finnmark tingrett

Mannen ble varetektsfengslet i september 2018. Rettssaken starter i januar 2020.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Kvinnen forklarte også at hun frivillig hadde hatt samleie med mannen de to første dagene i Norge, men at hun etter det ikke lenger ville ha hatt et seksuelt forhold.

Da skal mannen ha tvunget henne til samleie og utøvet vold mot henne i forbindelse med overgrepene, mener politiet.

Han skal også ha utnyttet henne til å jobbe 12-timers lange arbeidsdager uten kontrakt og lønn, samt til å utføre husarbeid hjemme hos han selv.

«Hun behersket ikke språket, var ubemidlet, uten noe nettverk, uten
kunnskap om norske forhold, og var avhengig av ham for bolig og mat
», skrives det i tiltalebeslutningen som NRK har fått tilgang til.

Avviser anklagene

Mannens forsvarer Bjørn André Gulstad sier til NRK at hans klient mener anklagene mot han er falske.

– Han har aldri forholdt seg slik som det er beskrevet i tiltalens grunnlag i forhold til voldtekt og menneskehandel, sier Gulstad.

Advokaten forteller at mannen føler seg lurt fordi han trodde at han hadde funnet en ekte kjærlighet med denne kvinnen.

– Etter hvert etter hun kom til Norge, oppdaget han at kjemien ikke stemte som han hadde håpet på. For å gjøre det beste ut av situasjonen, forsøkte han sosialsysselsette henne slik at hun skulle han noen daglige aktiviteter å drive med i løpet av den tida hun skulle være i Norge før hun skulle reise hjem, fortsetter Gulstad.

Ifølge advokaten trodde finnmarkingen at det var trist at kvinnen skulle bare sitte for seg selv og tvinne tommeltotter hjemme mens han var jobb.

Gulstad sier at mannen og hans advokater ble veldig overrasket og skuffet over tiltalen.

– Man hadde trodd at politiet gjennom grundig etterforskning og dette bidraget som min klient har fremholdt, skulle komme til at det var så mange usannheter i hennes fremstilling at denne saken vil bli henlagt.

Ifølge mannens andre advokat Brynjar Meling, sier mannen at kvinnen oppholdt seg på arbeidsstedet frivillig, mens han drev med et oppussingsprosjekt der.

– Det er en veldig alvorlig tiltale og en veldig alvorlig sak

Bistandsadvokat Edel Olsen sier til NRK at det er en lettelse for hennes klient at denne fasen av saken nå er ferdig.

– Det er en lettes for enhver person som opplever et slikt traume, sier bistandsadvokaten.

Olsen legger til at hennes klient kom til Norge fordi hun var invitert, og det som møtte henne var ikke det hun hadde akseptert å komme til.

– Hun forventet ikke det som møtte henne, men hva hun forventet skal hun få forklare i retten.

Kvinnen kom til Norge på et turistvisum, men har fått forlenget opphold frem til saken er ferdig gjennomført, skriver VG.

Mannen har også blitt tiltalt for dokumentforfalskning.

I 2018 skal han ha forfalsket sitt pilotsertifikat utstedt av Luftfartstilsynet. Han sendte det til en potensiell arbeidsgiver i utlandet og lot det fremstå som ekte.

– Han nekter straffeskyld på det, og det er ikke noe mer å si om akkurat dette punktet foreløpig, sier advokat Bjørn André Gulstad.

En kompleks sak

Etterforskningen i denne saken har pågått i nesten ett år og ble avsluttet i juli i 2019.

Bistandsadvokaten sier til VG at det har vært vanskelig for den fornærmede kvinnen å forstå hvorfor politiet ikke har kunnet etterforske saken raskere.

– Hun forestilte seg ikke på noen måte at hun skulle bli her så lenge da hun kom til Norge, sier Edel Olsen.

Bjørn André Gulstad, mannens advokat, er enig med at det tok for lang tid for å etterforske saken ferdig.

Politiadvokat, Jon Kåre Olsen, sa til NRK allerede i 2018 at det var en kompleks sak som erfaringsmessig skulle ta lang tid.

– Vi har ikke mange slike saker. Når vi først får dem så prøver vi å etterforske dem så bredt som vi kan, som et ledd i å bekjempe menneskehandel både nasjonalt og internasjonalt. Fra påtalemyndighetens side er det viktig at vi får opplyst saken så godt som mulig. Det er til gunst både for den som er fornærmet og den som er tiltalt, sa han til VG denne uka.

Saken er berammet og skal behandles i retten i slutten av januar 2020.