Hopp til innhold

Brannsikkerheten på Melkøya får gjennomgå

Petroleumstilsynet har funnet en rekke avvik når det gjelder sikkerheten på Statoils LNG-anlegg på Melkøya.

Melkøya - Snøhvitfeltet

FÅR KRITIKK: Brannsikkerheten på Melkøya-anlegget holder ikke mål, ifølge Petroleumstilsynet.

Foto: Scanpix

Avvikene kommer frem i en revisjonsrapport fra Petroleumstilsynet, som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til. Rapporten er skrevet etter at Petroleumstilsynet var på tilsyn på Melkøya tidligere i sommer.

De peker på sikkerhetssvikt på en rekke installasjoner på anlegget, hovedsakelig hva angår brannsikkerheten.

– Det har blitt gjort flere funn og avvik fra regelverket som omfatter sikkerhetskritisk utstyr og forhold. Vi varsler derfor om pålegg, sier pressetalskvinne i Petroleumstilsynet, Inger Anda, til tidsskriftet.

En rekke punkter

Oppsummert går kritikken ut på følgende:

  • Eksplosjonsstudiet er ikke oppdatert siden LNG-anlegget ble designet.
  • Petroleumstilsynet har ikke fått dokumentasjon på at valgte løsninger kan motstå de brannbelastninger og branntyper som er aktuelle i anlegget.
  • Oppheng til fakkelrør har ikke nødvendig brannbeskyttelse, og Petroleumstilsynet har ikke fått dokumentasjon som viser at fakkelrør og oppheng har evne til å motstå relevante ulykkeslaster
  • Upålitelige nedblåsingsventiler, og enkelte ventiler har problemer med å åpne 100 prosent ved trykkforhold og belastninger som er relevante i en reell situasjon
  • Nødavstengningsventiler blir ikke lekkasjetestet
  • Manglende aktiviteter eller planer for reduksjon av spredningsrisiko ved brann i lekteren
  • Feildimensjonering mot jet-brann, manglende dokumentasjon på at den valgte passive brannbeskyttelsen kan motstå jet-brann i tilstrekkelig tid
  • Manglende dokumentasjon på brannvannsdekning på lavere nivåer i lekteren, ved svikt i overtrykk i substasjon blir det ikke utløst alarm i kontrollrom

Flere problemer i sommer

Melkøya-anlegget har hatt flere problemer i det siste. Etter en lekkasje i naturgasstørkerne i begynnelsen av juli, måtte anlegget stenges 10. juli, før det kunne åpnes igjen i begynnelsen av august.

30. mai oppsto det brann i en CO2-ventileringspipe, og 20. juni ble det oppdaget at en ventil funnet avbrukket i væskefangeområdet.

Rapporten henviser til at svakheten til ventilen allerede hadde blitt påpekt av en kontrollør, uten at noe hadde blitt gjort. Petroleumstilsynet mener at det er mye å lære ut fra denne svikten.

Ikke enige

Statoil har frist i dag for å komme med eventuelle kommentarer til rapporten. De og Petroleumstilsynet skal også ha et møte i dag.

– Det er noen faglige uenigheter mellom Ptil og Statoil rundt enkelte deler av innholdet i rapporten, både når det gjelder hjemmelsgrunnlag og tekniske forhold, sier mediekontakt i Statoil, Ola Anders Skauby, til Teknisk Ukeblad.

– Men vi vil selvsagt rette oss etter de forbedringspunktene Petroleumstilsynet peker på i sin endelige rapport, sier Skauby.

Inger Anda i Petroleumstilsynet påpeker derimot at den aktuelle rapporten også er den endelige rapporten, med rom for mindre justeringer ut fra de innspillene som måtte komme fra Statoil i møtet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark