Hopp til innhold

Permitterte på Svalbard får spesialpakke av regjeringen

Flere hundre personer i Longyearbyen stod plutselig uten mulighet til å betale regningene sine som følge av korona-pandemien. Nå setter regjeringen i gang en tidsbegrenset stønadsordning.

Trehusbebyggelse i Longyearbyen.
Foto: Fabian Ubeda / NRK

Regjeringen iverksetter nå en egen stønadsordning for Svalbard som en følge av korona-pandemien. Det bekrefter justisminister Monica Mæland (H) i en pressemelding fredag ettermiddag.

Ordningen retter seg mot utenlandske arbeidstakere som står uten inntekt som følge av permitteringer. Rundt 300 personer i Longyearbyen har i utgangspunktet ikke krav på dagpenger, siden de ikke EØS-borgere.

Nå kommer regjeringen dem i møte, bekrefter justisministeren.

Monica Mæland

Justisminister Monica Mæland.

Foto: Torbjørn Tandberg

– Vi lager nå en tidsbegrenset stønadsordning for Longyearbyen. Den vil sikre en viss inntekt også for utenlandske arbeidstakere som er permitterte på grunn av koronautbruddet, og som ikke omfattes av de nasjonale tiltakene. Dette vil bidra til å avhjelpe den akutte og vanskelige situasjonen enkelte nå har havnet i, opplyser Mæland i en pressemelding.

Bråstopp for reiselivet

Reiselivet på Svalbard har fått en bråstopp som følge av korona-pandemien. Vel 90 prosent av de ansatte i reiselivet er nå permitterte, opplyser reiselivsorganisasjonen Visit Svalbard. Mange av disse har stått i fare for å måtte flytte fra Longyearbyen fordi de ikke har krav på ordinære stønadsordninger. Visit Svalbard er derfor tilfreds med stønadsordningen som nå settes i verk.

Ronny Strømnes

Ronny Strømnes i Visit Svalbard,

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Det var dette vi hadde håpet på. Det sikrer kompetansen og opprettholder viktige støttefunksjoner for bransjen, sier styreleder Ronny Strømnes.

Også lokalstyreleder Arild Olsen er fornøyd med signalene fra regjeringen. Tidligere i uka ba han Stortinget om å iverksette en egen krisepakke for Svalbard, ikke minst med tanke på dem som plutselig stod uten mulighet til å betale sine faste utgifter.

Torsdag fulgte finanskomiteen opp med en arbeidsordre til regjeringen.

– Det er gledelig at regjeringen har tatt til seg det alvorlige budskapet. Det gir oss et pusterom. Så gjenstår det å se detaljene, sier Olsen til NRK.

Dagens pressemelding inneholder ingen konkrete lovnader om andre støtteordninger for Svalbard som følge av korona-krisen. Men ifølge næringsminister Iselin Nybø vurderer regjeringen ytterligere tiltak for å avhjelpe situasjonen i Longyearbyen.