Per så hjullasteren kjøre over en mann: – Jeg trodde det var søppel

Da Per Pedersen skulle levere søppel på avfallsanlegget, ble han sjokkert vitne til at en mann ble overkjørt av en hjullaster. Sjåføren oppdaget ikke at det lå et menneske mellom hjulene.

Per Pedersen så da denne hjullasteren kjørte over en ansatt ved Vefas i Alta.

Per Pedersen var vitne da denne hjullasteren kjørte over en ansatt ved Vefas i Alta.

Foto: Hanne Larsen/privat / NRK

Inne på avfallsanlegget Vefas i Alta er det vanlig med betydelig trafikk med en miks av store maskiner, trailere og privatbiler som leverer søppel. Det var sist mandag at en hjullaster med container på gaflene, kjørte ned en ansatt.

Til alt hell havnet mannen mellom de digre dekkene, slik at han kom fra ulykken nesten uten en skramme.

– Vi har vært en hårsbredd fra en dødsulykke, sier direktør ved Vefas, Jørgen Masvik.

Jørgen Masvik

Direktør hos Vefas i Alta, Jørgen Masvik, fikk seg en støkk etter hendelsen og har satt i verk sikkerhetstiltak.

Foto: Rune Berg/NRK

Kjørte over han

Per Pedersen ble skrekkslagen øyenvitne til ulykken, da han skulle levere søppel ved avfallsanlegget. Mellom alle de tunge kjøretøyene inne på industriområdet, gikk det en ansatt fra Vefas.

Denne mannen fikk Pedersen tilfeldigvis øye på mens han selv stod i kø for å komme inn på anlegget.

– Hjullasteren hadde en container som traff mannen. Mannen falt og skled bortover bakken. Han som kjørte hjullasteren så ikke hva som skjedde, så han kjørte bare videre, forteller Pedersen. Mannen ble liggende mellom hjulene da den tunge maskinen passerte over han.

Pedersen lurte på om øynene hans spilte han et puss.

– Jeg tenkte et øyeblikk på om det var søppel som ramlet ned fra hjullasteren. Den ansatte hadde verneutstyr med refleks på seg. Men så reiste «søppelet» seg opp, forteller han.

Pedersen gikk bort og snakket med mannen, som åpenbart hadde hatt englevakt.

– Han hadde tydeligvis veldig flaks, sier Pedersen.

Tungt for sjåføren

Ifølge direktør Jørgen Masvik går det bra med mannen. Han hadde bare vondt i en skulder. Mannen er ansatt hos Vefas gjennom et arbeidslivstiltak og Masvik vil skjerme både han og føreren fra hjullasteren.

– Han som kjørte hjullasteren har hatt noen svært tunge dager. Han har ikke sovet stort de siste nettene. Men etter forholdene går det bra med han, sier Masvik.

Arbeidstilsynet er varslet om ulykken, men allerede før hendelsen er endelig kartlagt, har Vefas-ledelsen satt i gang tiltak.

– Ulykka forteller oss at vi må bli bedre på trafikkavvikling. Sjåførene må ha fullt fokus hele tida. Det handler om store kjøretøy og konsekvensene kan bli fatal, sier anleggsleder ved Vefas, Carl Arne Suhr.

Anleggsleder ved Vefas i Alta, Carl Arne Suhr, har allerede satt i gang tiltak etter at en ansatt ble overkjørt på industriområdet.

Anleggsleder ved Vefas i Alta, Carl Arne Suhr, har allerede satt i gang tiltak etter at en ansatt ble overkjørt på industriområdet.

Foto: Hanne Larsen / NRK

Han forteller at bedriften har hatt en risikovurdering av området, noe som har resultert i at kjøremønsteret inne på industriområdet er endret.

– I tillegg skal vi kjøpe inn 360 graders kamera til alle maskinene.

– Bør gående være i samme område som anleggsmaskinene?

– Det er noe av det vi skal se på videre. Det vil etterhvert komme både trafikklys inne på området og bedre skilting, sier Suhr.

Sikkerhet i fokus

Rolf Erling Heggem, leder i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) avdeling Finnmark, sier at de har stort fokus på sikkerhet i opplæring av sjåfører.

– HMS er noe vi setter veldig høyt og alle må gjennom et 40 timers sikkerhetskurs før de får lov å kjøre, sier Heggem.

Han sier at sikkerhet er noe som har blitt bare bedre og bedre med årene og at det heldigvis ikke er ofte det er ulykker.

– I dag er alle nye maskiner utstyrt med ryggesensor og kamera, både foran og bak, sier Heggem.

Hos Vefas er direktør Masvik sjeleglad for at ulykken ikke endte med katastrofe.

– Dette har satt en støkk i oss alle.

Nå skal vi ta lærdom av hendelsen. Dette er slikt som ikke skal skje, sier han.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein