Ytterligere én passasjer på «Roald Amundsen» bekreftet smittet

Enda en person har testet positivt på korona i Tromsø. Totalt er nå 39 personer smittet i forbindelse med utbruddet på Hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen».

Pressekonferanse Tromsø kommune

Ordfører Gunnar Wilhelmsen sier de begynner å få oversikt over smitteutbruddet.

Foto: Morten Hopkins Kræmer / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi har fått et nytt positivt tilfelle siden i går. En pasient fra siste seilas som er innlosjert i Tromsø. Det sier ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen.

34 av mannskapet og seks passasjerer er bekreftet smittet i forbindelse med utbruddet på ekspedisjonsskipet.

To usikre prøver av mannskap som var regnet som positive, viste seg å være negative. Det informerte FHI om mandag ettermiddag. På grunn av dette har det vært meldt ulike tall i media.

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen sier det er 36 personer som har vært om bord på de to seilasene som har bosted i Tromsø. 28 av dem er allerede testet, og 25 av testene var negativ.

– Det er tre tester som vi ikke har fått svar på. Fem nye tester gjenstår i dag. En test skal tas i morgen. To har gått ut av karantene og testes ikke.

– Begynner å få god oversikt

Kristoffersen sier at nå har kontroll i den forstand at de vet hvor mange de har testet, og ikke testet.

– Vi har fått kontakt med de vi trenger å få kontakt med, og avtalt test med dem. Vi vet også hvor mange som har oppholdt seg i kommunen som har vært på seilasene, og fått testet dem. Sånn sett har vi kontroll.

Det er 47 passasjerer som ikke bor i Tromsø, som er i byen i karantene. Der er noen satt i isolasjon etter nærkontakt med smittet person.

– De følger det regimet som er for nærkontakter til husstandsmedlemmer, altså karantene. De følger noe strengere regler enn dette. Skal de gå ut må de bruke munnbind, og streng håndhygiene, og avstand til alle på minst to meter, sier Kristoffersen.

– Fagfolkene og kriseledelsen har jobbet for fullt gjennom hele helga. Arbeidet vil fortsette gjennom uka. Vi begynner å få en god oversikt. Vi samarbeider godt med Hurtigruten og FHI når det gjelder den store jobben med smittesporing nasjonalt, sier Gunnar Wilhelmsen.

Må testes igjen

Omtrent 400 passasjerer er berørt av koronautbruddet på Hurtigrutens «Roald Amundsen». Flere av dem sitter i karantene i Tromsø, hvor skipet la til kai fredag.

Jan Tveråbakk er en av dem. Han er testet, og prøven var negativ. Men mandag morgen fikk han kontrabeskjed.

– Vi har blitt testet for andre gang, fordi vi har vært i nærkontakt med en av de ansatte ved skipet, sier Tveråbakk til NRK.

Jan Tveråbakk var passasjer på Roald Amundsen.

Jan Tveråbakk var passasjer på Roald Amundsen.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

Han, og en annen passasjer, må være i full isolasjon til svaret på den andre prøven er klart.

– Vi er så heldig at vi har hvert vårt hotellrom. Mat leveres på døra, og vi skal ikke gå ut av rommet. Skulle det oppstå noe har vi et telefonnummer vi kan ringe, sier han.

Arbeidet fortsetter

– Den høyeste prioritete nå er å følge opp de som har testet positivt, samt å forhindre videre smitte. Samtidig er det inkubasjonstid på smitten, noe som gjør at det tar tid før vi får se de totale konsekvensene av dette smitteutbruddet, sier ordføreren.

Til informasjon er ordfører Gunnar Wilhelmsen gift med Anne Marit Bjørnflaten, som er Hurtigrutens direktør for myndighetskontakt. Hun har også en aksjepost i selskapet.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 24.06.2021
1 176
Smittede siste 7 dager
33
Innlagte
792
Døde
2 296 696
Vaksinerte