Pakke tok 14 dager fra Finnmark til Oslo – multegründer fortviler

Siss Heidi Hansen lever av å selge multe- og honningproduktene sine til utsalgssteder og restauranter i både inn- og utland. Men når det kan ta opptil 14 dager å få sendt en leveranse fra hjembygda til Oslo blir hun frustrert.

Multer danderes av multegründere

Molta-gründer Siss Heidi Hansen (t.h.) lager eksklusive multer høstet i havgapet på Rolvsøy i Vest-Finnmark. Her med Ann Kristin Henriksen.

Foto: Allan Klo

– Det er jo dette jeg skal prøve å leve av, og så skjer det gjentatte ganger at Posten bruker svært lang tid på å frakte pakkene.

Skjermdumt fra Facebook

Hansen postet pakkehistorikken på Facebook i frustrasjon.

19. april sendte Siss Heidi Hansen en leveranse med multeprodukter til suvenirbutikken Salmon House på Gardermoen. 14 dager senere kom pakken frem.

Frykten er at kundene mine skal bli utålmodige og velge leverandører som bor nærmere.

På Rolvsøy i Måsøy ytterst på Finnmarkskysten mellom Hammerfest og Nordkapp, startet Siss Heidi Hansen multeproduksjon i 2009. Hun har deretter vunnet flere priser i utlandet for sine produkter.

– 50 år tilbake i tid

Hansen sier at både hun og utsalgsstedene taper penger når hyllene står tomme. Da er det ekstra irriterende at det skjer fordi varene ikke kommer fram.

– Jeg pleier å beregne god tid når jeg sender varer, men 14 dager mener jeg er litt i overkant, sier Hansen, som sammenligner situasjonen med hvordan det var for femti år siden.

– Forbedringspotensial

John Eckhoff

Pressesjef i Posten Norge, John Eckhoff, forteller at postgang mellom Rolvsøy i Finnmark og Gardermoen vanligvis skal ta åtte dager.

Foto: NRK

Dersom alt klaffer skal det i utgangspunktet ta åtte dager for en pakke å komme seg fra Rolvsøy til Gardermoen. Posten Norge er enige i at 14 dagers leveringstid, det er for lenge:

– Etter 14 dager hadde jeg også blitt frustrert. Her det helt klart et forbedringspotensial, sier pressesjef i Posten Norge, John Eckhoff.

Posten har nå undersøkt hva som har skjedd med Siss Heidi Hansens pakke.

– I dette konkrete tilfellet så er det overleveringa fra båtmannskapet på båten fra Rolvsøy til postmannskap på land som ikke har gått som den skulle, og posten har dermed blitt med båten videre. Vi skal undersøke hva vi kan gjøre for å forenkle den overleveringa i fremtiden, sier Eckhoff.

Tufjord, Rolvsøy

Her i Tufjord på Rolvsøy i Finnmark driver Siss Heidi Hansen en liten multefabrikk.

Foto: Allan Klo

– Kortere tid fra Kina

Før var det daglige båtavganger med post fra Rolvsøy, mens nå er det kun to dager i uka.

Hansen innrømmer at 14-dagers postgang tilhører sjeldenhetene. Men da hun i frustrasjon postet pakke-historikken på Facebook fikk hun kommentarer fra flere finnmarkinger som hadde lignende opplevelser:

– Noen skriver at det går raskere å få en pakke fra Kina enn å sende noe fra Finnmark til Oslo.