Hopp til innhold

Mangel på p-piller til katter – bruker p-piller for kvinner

Katteeiere får ikke p-piller til dyrene sine. Nå tar mange i bruk medisiner laget for mennesker.

Sissel Grønli Jakola

Sissel Jakola håper på å finne en løsning for at katten Lillepus kan fortsette å være ute.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Matmor til 15 år gamle Lillepus, Sissel Grønli Jakola, har hatt katt i 40 år. Alle kattene har levd frie liv i skogen rett utenfor huset. P-pillen har derfor vært løsningen for å unngå kattunger.

Da matmor nylig skulle fornye resepten, var det tomt for p-piller på apoteket, og det var usikkert når nye leveranser ville komme.

– For Lillepus er alternativet nå å bli sterilisert, eller holdes inne i løpetida, sier Jakola.

Sissel Grønli Jakola

Lillepus har tidligere gått på p-piller. Dersom ikke matmor finner en løsning, må utekatten holdes inne.

Foto: privat

Til tross for at den 15 år gamle skogskatta er i god form, er matmor redd for at den likevel er blitt for gammel til å steriliseres.

– Det er jo en stor operasjon for en katt, og det å passe på at hun ikke springer ut blir også vanskelig. Sa sjansen for at hun kan få kattunger er stor. Det vil vi helst ikke at hun skal få når hun er blitt så gammel.

P-piller for mennesker til dyr

Nå vurderer Jakola å bruke p-piller som er beregnet for kvinner.

– Da vi la ut en forespørsel på Facebook om noen hadde ekstra p-piller liggende, fikk vi stor respons. Da kom dette med å bruke p-piller til kvinner på katter, sier Jakola.

– Vi har snakket med veterinæren her, og det kom fram at vedkommende kan hjelpe til med å få tak i disse pillene. Vi har også hørt at noen har allerede brukt disse pillene på sine katter en stund.

Sissel Grønli Jakola

Matmor til Lillepus på 15 år er skeptisk til å sterilisering. Hun mener katten er for gammel.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Kontakt med veterinær

Torill Moseng, president i Den norske veterinærforening, sier at enkelte p-piller til mennesker, fint kan brukes på dyr. Likevel er det ikke helt fritt frem.

– Årsaken til at det kan brukes, er at det er det samme innholdsstoffet. Men det er viktig at veterinæren skriver ut resept, og skriver dosering som kan brukes til den aktuelle pasienten, sier Moseng.

– Hvert enkelt individ skal vurderes, slik at man får riktig dosering. I utgangspunktet skal ikke medisin for mennesker brukes til dyr, dersom ikke veterinæren har sagt at det er greit.

Torill Moseng

Torill Moseng i Det norske veterinærforbund mener det er viktig å ha god kontakt med veterinæren med all medisinering til dyr.

Foto: NRK

Selv om det er trygt å bruke p-piller på katter, vil ikke Moseng anbefale å bruke det mot uønskede kattunger. Hverken de som er laget for mennesker, eller for dyr.

Hun mener kastrering er den beste løsningen.

– Når det gjelder p-piller til katt, så ønsker man i utgangspunktet at katten ikke skal bruke det. Det er fordi det gir en økt risiko for kreft, for eksempel brystkreft. Derfor kan det være bedre dyrevelferd å kastrere katten, dersom veterinæren vurderer det som greit å legge katten i narkose.

P-piller

P-piller for mennesker og dyr inneholder de samme virkestoffene. Likevel bør de ikke brukes på dyr, uten klarering og dosering fra veterinær.

Foto: NRK

Ikke i produksjon

Vivi Hjelseth er veterinær og salgssjef i Dechra Norge AS, som er leverandør av katte-p-pillen Perlutex. Hun bekrefter at Dechra for tiden ikke produserer p-piller til katt, og at de ikke vet når produksjonen eventuelt vil gjenopptas.

Hun sier videre at veterinærene i Norge oppfordrer katteeiere til å kastrere kattene sine.