Hopp til innhold

Skiprofil antatt omkommet etter snøskred

Ski- og klatreprofil Øystein Stangeland (51) har vært savnet i Tromsø siden lørdag. Nå er han antatt omkommet.

Øystein Stangeland

Det er den kjente klatreprofilen Øystein Stangeland som er savnet etter en skitur på Kvaløya lørdag. Her ved K2 i 2008.

Foto: Lars Nessa

Lørdag kveld ble Øystein Stangeland meldt savnet i Tromsø. av samboeren. Han hadde lagt ut på topptur på Kattfjordeidet, omtrent 30 minutter fra Tromsø sentrum, og ikke kommet tilbake.

Før han dro på tur hadde Stangeland nevnt Skittentinden som et mulig turmål. Et svært populært turfjell. Samtidig er det også et fjell med områder hvor det kan gå skred.

Siden natt til lørdag har redningsmannskaper gjort gjentatte søk etter Stangeland. Leteaksjonen blir stadig utsatt på grunn av vanskelige værforhold og snøskredfare i området. Blant annet hadde det gått et stort snøskred i innmarsjen til Skittentinden.

Stort skred på Skitntinden

Fjellet Skittentind ligger i et svært populært turområde. Hver vinter går det flere skred i området, og de senere årene har flere mennesker mistet livet.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Tirsdag endra politiet også statusen til å dreie seg om søk etter antatt omkommet. Avgjørelsen er gjort i samråd med helsevesenet. Senere samme dag friga politiet navnet i samråd med pårørende.

– Uansett hva som har skjedd, er det ikke vurdert mulig å overleve i fjellet så lenge, sier stabssjef Morten Pettersen i Troms politidistrikt.

Tirsdag kveld ble det arrangert fakkeltog på Kvaløya til minne om Stangeland. Rundt 30–40 mennesker deltok.

Minnetur for Øystein Stangeland

Venner og pårørende, og folk som ville vise sin sympati, gikk sammen fra Ersfjordeidet opp mot Nattmålsfjellet.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

– Han var langt forut sin tid

– Øystein var en livsglad person som var veldig erfaren på tur. Både med ski og klatring. Jeg kjenner mange som er mye på tur, men ingen som er så ofte som han.

Det sier Bjarte Åsrum Skille, som er en nær venn av Stangeland. For to år siden flyttet Stangeland tilbake til Tromsø, og siden da har kompisene vært veldig mye på tur.

– Han var tidlig ute med veldig mye og en stor inspirasjonskilde. Han var langt forut sin tid i Tromsø. Han gikk på slike turer lenge før det ble vanlig.

Skille beskriver også en mann som var ydmyk til tross for hvor mye han var på tur.

– Han skrøt veldig lite og la sjeldent ut noe på sosiale medier. Han ville ikke skryte av hvor hardt turen hadde vært, men hvor fint det var. Han ville kommunisere gleden.

Han understreker at Stangeland hadde god kompetanse om snø og skredfare. Blant annet drev Stangeland et enkeltmannsforetak som drev med turguiding i fjellet.

– Han hadde en enestående teft for å finne god snø og jeg lærte mye av han. Han har vært veldig aktiv siden 90-tallet så han har veldig mye erfaring, sier Skille.

Øystein Stangeland

Lars Nessa ble kjent med Stangeland gjennom klatremiljøet i Stavanger i 2006, og de to ble siden gode venner. Her ved K2 i 2008 hvor Nessa og Stangeland var på tur sammen.

Foto: Lars Nessa

– Ekstrem turglede

I 2008 var Stangeland med på en ekspedisjon på verdens nest høyeste fjell K2. Der var han sammen med Lars Nessa, Cecilie Skog og hennes daværende ektemann Rolf Bae, som ble tatt av et isras.

Nessa og Skog gikk til toppen, mens Stangeland valgte å snu.

– Der viste han en god dømmekraft. For dette var andre gongen han var på K2. Første turen fikk de ikke en reell mulighet på grunn av været. Så det at han valgte å snu etter å være så nærme viser en god ryggmargsrefleks.

Det sier Lars Nessa som ble kjent med Stangeland gjennom klatremiljøet i Stavanger i 2006. De ble gode venner og var mye på tur sammen.

– Han er den jeg kjenner som har mest erfaring. Han har vært veldig aktiv i 30 år med topptur, og begynte lenge før det var vanlig å gå på tur på den måten.

Øystein Stangeland

Stangeland beskrives som en person som aldri tok risiko og gikk ofte på turer alene.

Foto: Lars Nessa

Jobber ut ifra flere hypoteser

I samarbeid med frivillige og andre samvirkeaktører planlegger politiet videre søk.

– Det vil primært dreie seg om å søke igjennom skred i området. Vi er avhengig av vær- og lysforhold for å gjøre det på en sikker og trygg måte. Det sier stabssjef Morten Pettersen i Troms politidistrikt.

Han forteller at politiet jobber ut ifra flere hypoteser. Hovedhypotesen er at Stangeland er tatt av et skred.

– Den helsefaglige begrunnelsen er at det ikke er mulig å overleve i noen av de hypotesene over så lang tid i de værforholdene, sier Pettersen.

Politiet avsluttet søket tirsdag ettermiddag etter at de har konkludert at det ikke er trygt å drive søk i mørket.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark