Hopp til innhold

Overvåkingsstasjonen ble selv overvåket av droner

Mens kontrollører i fjellet i Sørreisa overvåket luftrommet over hele Norge, svevde det en drone like over bakken på utsida. Nå forteller pensjonert sikkerhetssjef i luftforsvaret historia.

Cruickshank

Per Gunnar Cruickshank pensjonerte seg fra Forsvaret i sommer. Nå forteller han om de hyppige dronebesøkene for seks-sju år siden.

Foto: Linda Pedersen / NRK

De siste dagene har det vært flere observasjoner av det som kan ha vært droner over viktige olje- og gassinstallasjoner, både i Nordsjøen og på landanlegg.

Viktige gassrørledninger har vært utsatt for sabotasje.

En russisk borger med to droner i bagasjen ble denne uka stoppet på Storskog i Finnmark.

Fredag ble en annen russer stoppet på Tromsø lufthavn, siktet for ulovlig droneflyvning.

Men at uvedkommende tar droner i bruk på steder de ikke har noe å gjøre, er ikke et nytt fenomen. Allerede for seks-sju år siden fikk det militære anlegget i Gumpedalen i Sørreisa ubudne gjester fra oven.

– I løpet av en toårsperiode hadde vi nok ti besøk av droner, forteller Per Gunnar Cruickshank, som i juni i år gikk av som sikkerhetssjef på stasjonen i Midt-Troms.

Inne i fjellet på stasjonen finnes Norges eneste kontroll- og varslingssenter.

Alt av flytrafikk over og utafor Norge overvåkes herfra. Alle avvik rapporteres til Nato, og dersom det oppdages fly som ikke kan identifiseres, sendes det opp jagerfly fra Evenes for å undersøke dem.

Gumpen

Gumpedalen i Sørreisa blir fra tid til annen besøkt av fremmede, som står og tar bilder opp mot det militære anlegget, forteller den tidligere sikkerhetssjefen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Rett over hodet på oss

Men i lufta over det militære anlegget i Gumpedalen oppsto det rundt 2015 en annen utfordring. Til stadighet dukket det opp droner over stasjonen.

– De fløy rett over hodet på oss og av og til lavere enn både flaggstanga og gatelysene. Vi visste ikke hvem som styrte dem, forteller den tidligere sikkerhetslederen.

Også når det var kaldt i lufta og en viss batterikapasitet var nødvendig, ble dronen observert. Det tydet på at dronen ikke var blant de billigste på markedet.

Verken over eller i nærheten av militære områder og fartøyer, ambassader eller fengsler, er det lov å fly droner uten tillatelse fra stedlig leder.

Det samme forbudet gjelder nærmere enn fem kilometer fra en lufthavn.

Kontroll

CRC Sørreisa i Gumpen overvåker alt som skjer i lufta. Men droner over eget anlegg var vanskelig å få bukt med.

Foto: Stein Wilhelmsen

Fikk flere tips

Både lokalt politi og PST ble varslet om dronen i Sørreisa, og de kom til stasjonen på et møte. De rundt 150 ansatte ble også informert, og bedt om å følge ekstra godt med.

Ifølge Cruickshank kom inn flere tips. Men hvem dronene tilhørte, kom aldri for en dag.

– Mitt inntrykk var at politiet var veldig på saken. Blant anna visste de hvor de kunne spane etter bilder, dersom det her var snakk om folk som ville imponere andre med hva de hadde gjort, sier den tidligere sikkerhetssjefen.

Arnold Nilsen, lensmann i Lenvik

Regionlensmann Arnold Nilsen i Finnsnes lensmannsdistrikt.

Foto: Arild Moe

– Kan være krevende

Regionlensmann Arnold Nilsen i Finnsnes lensmannsdistrikt vil ikke kommentere denne historien spesielt.

Men han bekrefter at både privatpersoner, Forsvaret og andre har vært i kontakt med politiet i Midt-Troms om droneobservasjoner de har gjort.

– Generelt kan jeg si at moderne droner kan ha en ganske lang rekkevidde. Mørke eller andre forhold kan gjøre det krevende å finne ut hvor de styres fra.

Les også Regjeringa garanterer for straumkablane «om noko skulle hende»

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) på Kårstø i Rogaland

Nilsen sier norske myndigheter og hele samfunnet for øvrig har forhøyet oppmerksomhet på droner for tida.

I sanksjonene som ble innført mot Russland etter deres invadering av Ukraina i februar, er norsk luftrom stengt for russiske borgere.

Les også Politiets teori: Dronene skal skape frykt og usikkerhet

Kystvaktskipet KV Sortland patruljerer foran Troll A

Naive

Sikkerhetssjef Per Gunnar Cruickshank ble pensjonist i juni i år.

Om det var fremmede makter eller kanskje bare lokale ungdommer som styrte dronene over arbeidsplassen hans den gangen, får han kanskje aldri svar på.

Men en lang karriere i Forsvaret har gitt ham innsyn i mange ting. Og at det pågår spionasje og overvåking mange steder, er han ikke i tvil om.

– En vanlig turist som filmer fjelltopper med drone, kan ha rapporteringsplikt til myndighetene i hjemlandet. Å komme nært med egne øyne kan være verdifullt. Og at det er folk som står på veien og tar bilder opp mot anlegget i Gumpen, har skjedd i alle år, sier han.