Overrasket over klasseskillet på Norway Cup

Styremedlem i Norges idrettsforbund, Anne Berit Figenschau, har fått høre ting hun gjerne skulle vært foruten på Ekebergsletta i år.

Norway cup 2018

FOTBALLFEST: Norway Cup er verdens største fotballturnering, med godt over 2 000 påmeldte lag. Men ikke alle kan delta. For noen kan en tur til Oslo bli for dyrt. Det bekymrer Anne Berit Figenschau, styremedlem i Norges idrettsforbund.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg har snakket med foreldre fra mange andre fotballklubber på Norway Cup i år. Flere av dem forteller om klubber som ikke er bevisste på at ikke alle har råd til å være med på det de legger opp til. Det er utrolig sårt. Det er absolutt ikke en utvikling vi ønsker, sier Anne Berit Figenschau til NRK.

Hun er styremedlem i Norges idrettsforbund og har selv en sønn på Tromsø ILs G14-lag, som i år har deltatt på Norway Cup.

Figenschau forteller at laget deres har en egen dugnadsgruppe som har jobbet kjempehardt for å tjene inn penger, slik at guttene kunne dra til Oslo denne sommeren.

– På Norway Cup har jeg snakket med folk som plutselig innser hvorfor flere av spillerne på laget ikke er med til Oslo. At det mest sannsynligvis handler om foreldre som rett og slett ikke hadde råd til å sende sønnen eller dattera på årets store fotballfest. Men at de som er der, kanskje ikke tenkte godt nok over kostnadene da de planla turen, sier hun.

Anne Berit Figenshou

IKKE BARE FOTBALL: Anne Berit Figenschau understreker at utfordringen med høye kostnader ikke bare gjelder i fotballen.

Foto: Marius Fiskum

Flere tusen kroner

Derfor skrev Figenschau en kronikk som ble publisert i Aftenposten fredag. Der skriver hun blant annet at det ikke er uvanlig med en egenandel på opp mot 8 000 kroner per spiller for en tur til Norway Cup.

Figenschau håper nå at vi kan få økt bevisstheten på hva barnas fritidsaktiviteter egentlig koster.

– Vi i idrettsforbundet jobber hardt mot politikere og det offentlige, for å få ned prisene på for eksempel hall-leie og slike ting. Men jeg tror klubber og foreldre selv må være enda mer bevisste på denne utfordringen, sier hun.

– Vi trenger flere av dem som kan rekke opp hånden på et foreldremøte, og spørre om hvordan laget har tenkt å finansiere dette, slik at alle kan få være med, sier hun.

– Kjempeutfordring

Tom Høgli spiller nå for Tromsø IL. Han har mange suksessrike år bak seg i FC København, og vært en viktig brikke på landslaget i mange år.

I tillegg til å spille fotball, jobber Høgli for å gi flest mulig sjansen til å spille fotball, blant annet med gjennom et samarbeid med Tromsø idrettsråd.

– Økonomi er en kjempeutfordring, ikke bare i fotballen, men i idretten og kulturlivet generelt. Etter skolen er fritidsaktiviteter den viktigste sosiale arenaen for integrering og vennskap. Dte er svært viktig at flest mulig få være med på det, sier Høgli.

I Tromsø har de blant annet etablert et solidaritetsfond. Dette er et fond familier kan søke penger fra, til å dekke utgifter for utstyr, kontingent eller deltageravgift.

– Vi hadde blant annet en dugnadskveld, hvor vi ringte rundt til bedrifter og privatpersoner. Vi fikk inn 300 000 kroner på den kvelden. Penger som kommer til god hjelp, sier Høgli.

Tom Høgli

ENGASJERT: TIL-spiller Tom Høgli engasjerer seg i å få flest mulig ut i idretten, blant annet gjennom et samarbeid med Tromsø idrettsråd.

Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Nyheter fra Troms og Finnmark