Overlevde flukten – men frykter for sine

De lever i sikkerhet i Salangen, men de får ikke fred. Tirsdag ettermiddag kaster de roser på fjorden, i en minnemarkering for alle de døde flyktningene.

minnemarkering

De var heldige og overlevde flukten gjennom Sahara og over Middelhavet. Nå vil de minnes de som døde.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Dette er en markering som alle er velkommen til å være med på. Kanskje vil den bidra til at myndighetene handler, sier tenåringen Asmerom Tekle.

I Salangen i Troms er det mange eritreiske ungdommer, og alle har de reist den samme veien til Europa. Bare tilfeldigheter førte dem trygt i havn.

eritreere

I ettermiddag skal bosatte eritreiske flyktninger i Salangen minnes ofrene i Middelhavet ved å kaste roser på sjøen. Fra venstre: Miljøarbeider Siem Habte og Asmerom Tekle.

Foto: Linda Pedersen / NRK

I fjor mistet minst 3500 båtflyktninger livet i Middelhavet. Så langt i år er det 1800 som har druknet. I tillegg skjer det mange forsvinninger på land.

Menneskesmuglerne blir mer og mer kyniske, og når flyktningene kommer så langt som til Libya, har de ikke noe annet valg enn å gå om bord i båtene de blir kommandert opp i.

– Greier ikke å nyte friheten

Siem Habte er miljøarbeider i Salangen kommune, og fungerer som tolk for ungdommene, som har tatt initiativet til minnemarkeringen. De har vært så kort tid i Norge, at de ikke har lært seg språket ennå.

– Disse ungdommene har sett og opplevd forferdelige ting, og sjøl om de nå er i sikkerhet, greier de ikke å nyte friheten. De er så bekymret for sine venner og slektninger, som befinner seg på flukt.

Created by InfoDispatcher

Habte forteller at tanken egentlig var at ungdommene skulle ha minnestunden for seg selv.

Men nå har de åpnet opp for at alle som vil, kan delta. Dette blir som en terapi for dem, sier Habte.

Klokka fem tirsdag ettermiddag er Sjøvegan videregående skole møtepunktet. Derfra blir det fakkeltog ned mot Lundbrygga. På brygga blir det en liten minnestund, hvor de som ønsker å ta ordet, kan gjøre det.

Til slutt vil eritreerne kaste roser på sjøen – til minne om alle de som har omkommet på flukten til Europa.

minnemarkering

Bosatte flyktninger i Salangen lager minnemarkering for dem som har mista livet på flukt. Så langt har 1800 mennesker omkommet på Middelhavet. Bak fra venstre: Miljøarbeider Siem Habte, Asmerom Tekle, Berhane Tuom og Million Tekleab. Foran: Feven Teame og Freselam Welday.

Foto: Linda Pedersen / NRK