Overgrepssaken: – Han har vært svært pågående

Utgitt for å være ei jente på 15 år skal den overgrepssiktede mannen ha fått barn til å sende ham intime bilder i løpet av kort tid.

Elin Norgård Strand

Politiadvokat Elin Norgård Strand forteller at 60 barn fra Troms og Nordland er avhørt i saken. Mannen skal også ha hatt kontakt med barn fra andre deler av landet.

Foto: Eskil Mehren / NRK

En 22 år gammel mann har sittet varetektsfengslet siden mars for å ha utført overgrep mot barn ned mot 12 år.

Han skal i hovedsak ha brukt en falsk Facebook-profil for å komme i kontakt med barna, for det meste gutter, og lurt dem til å tro at han var ei jente på rundt 15 år.

– Han har vært svært pågående og fått disse barna til å tro at han, som ei ung jente, skulle sende dem nakenbilder av seg selv, hvis de sendte han bilder først, forteller politiadvokat Elin Norgård Strand til NRK.

– Det har ikke tatt lang tid før han har fått barna til å sende han bilder. Hvor lang tid det har tatt varierer, men i noen tilfeller har de sendt bilder eller videoer samme dag som kontakten ble opprettet, forteller Strand.

Stort omfang

Foreløpig er 60 barn avhørt i saken. Det gjelder ikke bare barn fra Troms, men også barn fra Nordland.

– Vi ser også i det beslaglagte materialet at siktede har hatt kontakt med barn fra andre deler av landet, og vi er nå i gang med å analysere og vurdere dette, forteller politiadvokaten.

Hvordan reagerer barna på det som har skjedd?

– De reagerer på forskjellige måter. De er flaue, de skammer seg, de er lei seg, og de er bekymret for om bildene er spredt videre, noe vi foreløpig ikke har avdekket.

Erkjenner straffskyld

Den siktede mannen er også siktet for å ha begått fysiske overgrep mot barn under 16 år.

Under avhør har han blitt konfrontert med mange av de foreløpig 50 punktene i siktelse, og ifølge hans forsvarer, Sven Crogh, har den siktede erkjent straffskyld i de punktene han har blitt avhørt om. Det siste avhøret var i juni.

– Han har så langt vært samarbeidsvillig, og etter min oppfatning har han bidratt til etterforskningen. Nå har det kommet en del nye forhold i siktelsen som han ennå ikke er avhørt om, forteller Crogh.