Markerer 1. mai over hele landet: – 200.000 veldig gode grunner til å markere dagen

For andre året på rad er det ingen overfylte sentrumsgater med kamprop og faner flagrende i vinden i Norge. Men det betyr ikke at dagen ikke markeres.

1. mai-markering i Sør-Varanger i 2021

Sør-Varanger har kanskje hatt den største fysiske feriringen av 1. mai i hele Norge. I Kirkenes ble dagen markert med bortimot 100 personer samlet på torget.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

1. mai er vanligvis en festdag, men heller ikke i år får folket markert den på skikkelig vis på grunn av unntakstilstanden. I likhet med i fjor blir flere feiringer digitale rundt om i landet.

Likevel er det flere steder i landet hvor dagen markeres med mindre tog og markeringer.

Brød med paroler

For med koronapandemien hengende over oss markeres 1. mai på litt alternative måter. Hjemmebaker Anette Briksdal (27) som selger brød fra hjemmet på Nordstrand i Oslo har i anledning dagen laget brød og scones med typiske 1. mai-paroler på. De som bestilte kunne velge mellom fire paroler som Briksdal skar inn før steking.

Anette Briksdal valgte å markere dagen med å selge brød med 1. mai-paroler på.

Anette Briksdal valgte å markere dagen med å selge brød med 1. mai-paroler på.

Foto: Privat

– Det var veldig stor interesse for det, jeg ble utsolgt med én gang, sier hun, og forteller:

– Parolene var «Likelønn over applaus», «Boliger for alle», «Slipp flyktningene inn – kast rasistene ut»! Og så hadde jeg et par av typen «God kampdag» som mange valgte.

Mange hadde behov for å markere dagen i en nedstengt hovedstad.

– Jeg savner veldig å gå i tog. Og tenker at 1. mai-frokosten er hellig for mange. Så jeg ville lage noe ekstra spesielt.

Parolebrødene var populære.

Parolebrødene var svært populære.

Foto: Briksdal.

Lite 1. mai-tog

Men selv om det ikke var mulig med tog i Oslo, var det tog noen steder.

I Sør-Varanger har det kanskje vært den største fysiske feiringen av 1. mai i landet.

Man går i 1. mai-tog i Kirkenes

I Sør-Varanger gikk man i tog, la ned krans og blomster.

Foto: Ksenia Novikova / LO i Sør-Varanger

På torget i Kirkenes møtte bortimot 100 personer opp til dagens arrangement. Det ble åpnet opp for maks 200 deltagere, men LO oppfordret likevel folk til å følge med på markeringen hjemmefra.

Også i industrikommunen Årdal innerst i Sogn er 1. mai like viktig for bygda i dag som den gang industrisamfunnet ble etablert i 1947.

For andre året på rad har de ei redusert feiring, men med sol fra blå himmel startet dagen med flaggheising og et stille markeringstog til monumentet Rallaren.

1. mai i Årdal - ved monumentet Rallaren

Ved monumentet Rallaren i Årdal stilte flere opp for å markere 1. mai.

Foto: Kirsti Eklund

– Uten kraften og industrien hadde vi nok ikke hatt det Norge vi har i dag, seier Hege Terese Olsen som LO-leder i Årdal og omland.

Under markeringen i fjor dukket flere nysgjerrige turgåere dukket opp. Smittevernregler og avstand er i år også nødt til å være en sentral del av feiringen.

1. mai tog Tromsø

I Tromsø sentrum hadde mange møtt opp for å gå i tog.

1. mai i Årdal - ved monumentet Rallaren

Ved monumentet Rallaren i Årdal stilte flere opp for å markere 1. mai.

1. mai i Bergen

I Bergen tok også folk til gatene for å markere 1. mai.

Torbjørn Vereide, fyrste stortingskandidat frå AP Sogn og Fjordane valkrins og Marie Helene H. Brandsdal , andre stortingskandidat til AP Sogn og Fjordane valkrins i samtale med Ap-leiar Jonas Gahr Støre.

Mye skjer også digitalt på 1. mai. Her er Torbjørn Vereide, første stortingskandidat fra AP Sogn og Fjordane valgkrets og Marie Helene H. Brandsdal, andre stortingskandidat i samtale med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Mini-parole laga for Fagforbundet Teater og Scene. Kultur er verdi, ikke profitt, meiner dei.

Ein av LOs markeringar i år er miniparole. Her har Fagforbundet Teater og Scene tatt bilde av parolane dei går under i årets digitale tog.

Paroler hengt opp på Grünerløkka skole i Oslo.

Paroler hengt opp på Grünerløkka skole i Oslo.

Mímir Kristjánsson, 1. mai tale Tasta i Stavanger

Mímir Kristjánsson holdt 11 1. mai-taler i Stavanger lørdag. Her fra Tasta.

11 taler på én dag

Dagens talerekord kan ha blitt satt av Rødts Mímir Kristjánsson. Han holdt 11 «take away»-taler i Stavanger i anledning dagen. I hager, på terrasser og i nabolag.

– Dette var veldig gøy. Jeg har jo nesten ikke sett folk i det siste, bare sittet bak skjermen. Så det er kjekt å hilse på folk, sa Kristjánsson selv etter tale nummer sju.

1. mai tale Mímir Kristjánsson hos Dorten Valen på Storhaug i Stavanger

Mímir Kristjánsson holdt 11 1. mai-taler i Stavanger lørdag. Her er han hos Dorten Valen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Han syns dagen er viktig, og var fornøyd med å ha funnet en fin måte å markere på.

Dorten Valen på Storhaug i Stavanger var en av dem som hadde bestilt tale.

– Da jeg så at han han averterte, så slang jeg meg på. Han er en god folketaler. Selv mine høyreorienterte søsken er begeistret for ham.

Vandreteater i Tromsø

En av de få plassene du kan få anledning til å gå i tog i dag er i Tromsø. Arrangøren bak 1. mai-toget er folkebevegelsen Nordting. I likhet med oppmøte i Kirkenes, vil det også i Tromsø være forbeholdt maks 200 deltakere.

Ifølge kunster Amund Sjølie Sveen har Nordting en god grunn til å markere dagen.

Amund Sjølie Sveen

Amund Sjølie Sveen i Nordting.

Foto: Sara Simonsdatter Bakke / NRK

– Vi kan si mye om digitale tog, men vi står i fare for å miste taket på hele 1. mai. Verden blir ikke forandret av å gå i tog på internett, det skjer først forandring når vi går ut i det offentlige rom, fysisk.

Det hele avsluttes med allsang, appell og pønk i Tromsø sentrum.

I Nesna var artisten Ida Maria blant dem som deltok på en 1. mai-kortesje.

På Nesna var artisten Ida Maria blant dem som deltok på en 1. mai-kortesje. Hovedsaken der var å bevare høyere utdanning på tettstedet

Foto: Hans Petter Sørensen

På Nesna var det bilkortesje og «drive in»-markering.

– Det var en fantastisk 1. mai-markering i dag, og det var det nok ikke mange i Norge som fikk oppleve i år. Mest av alt var det godt å kjenne på samholdet i lokalsamfunnet igjen. Det tror jeg mange har savnet det siste året, sier Nesnas ordfører Hanne Davidsen i en pressemelding.

Føler på fellesskapet

Lørdag morgen holdt SV-leder Audun Lysbakken i tale til folket gjennom digitale plattformer.

I talen trakk han særlig frem den utfordrende arbeidssituasjonen landet står i etter over et år i pandemi. Over 200.000 mennesker er arbeidsløse, ifølge tall fra Nav.

SV-leder Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Terje Bendiksby

– Flere hundre tusen har blitt rammet av nedstengning, permitteringer, oppsigelser og konkurs. Mange har fryktet for jobbene sine. Altfor mange sliter med å få pengene til å strekke til. Det er 200.000 veldig gode grunner til å markere 1. mai i dag, sa SV-lederen.

Minnet Utøya-ungdommene

Ap-leder Jonas Gahr Støre skulle holdt en av hovedtalene på 1. mai-arrangementet i Oslo, men også han holdt i år talen digital.

– Utviklingen med økende forskjeller, privatisering og sentralisering har fått pågå for lenge. Høyrekreftene har fått holde på for lenge. De rikeste har blitt tilgodesett for lenge, sier Ap-lederen som også var opptatt av internasjonal solidaritet og vaksinefordeling.

AUF-leder Astrid Hoem valgte å snakke om 22. juli i sin ungdomsappell. Det er i år ti år siden terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Astrid Hoem, leiar i AUF

AUF-leder Astrid Hoem brukte talen sin til å snakke om terrorangrepet for ti år siden.

Foto: Sandra Edith Kalland Tenud / AUF

– Den dagen for ti år siden mistet vi 77 mennesker. Vi mistet levd liv. For hvem vet hvem de ville vært i dag? Vi kan ikke gi dem livene tilbake, men vi kan kjempe for verdiene de trodde på, sa Hoem.

Også LO-leder Peggy Hessen Fløysvik snakket om de 69 ungdommene som ble drept.

– Målet for angrepet var å svekke arbeiderbevegelsen ved å angripe vårt sterkeste ledd: ungdommen. Det beste vi kan gjøre for å hedre ofrene, er å være oss våre verdier bevisst, sa LO-lederen.

Dempet feiring i hovedstaden

1. mais hovedarrangement i Oslo er toget fra Youngstorget, men i år som i fjor ble det et tomt torg på arbeiderbevegelsens store dag. Det la ingen demper på kamplysten.

Det er «Ulikhet» som er hovedtema for årets markering.

Det har vært flere digitale taler. Blant annet har Rødt-leder Bjørnar Moxnes, SV-leder Audun Lysbakken, AUF-leder Astrid Hoem tale, og Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt tale.

Alle LOs arrangementer blir i dag strømmet i digitale tjenester.

Sv-leder Audun Lysbakken sender direkte spørretime frå sin Instagram-konto på Youngstorget i Oslo.
Foto: Eirik Ramberg / NRK

Selv om hovedstaden er stengt ned hadde flere valgt å markere dagen. Oslo Ø kor sang arbeidersangen i Birkelunden - med god avstand.

Og i Sofienbergparken ble dagen nokså lavmælt markert av blant annet Jon Furholt og Silje Eggestad.

– Det er vanskelig å få feiret i år, men ikke mindre viktig. Jeg tror folk bryr seg om det selv om festdelen blir mindre enn vanlig, sier Furholt.

Jon Furholt og Silje Eggestad Feirer 1. mai i parken i Oslo siden det ikke er noen offentlige arrangementer.

Jon Furholt og Silje Eggestad Feirer 1. mai i parken i Oslo siden det ikke er noen offentlige arrangementer.

Foto: Jenny Dahl Bakken

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali

Programleder Sveinung Åsali gir deg Nordnytt

Programleder Sveinung Åsali gir deg Nordnytt