Hopp til innhold

Ousland og Horn fremme ved møtepunktet på isen

Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn har torsdag morgen kommet frem til det planlagte punktet hvor de skal møte redningsmennene.

Børge Ousland (t.h.) og Mike Horn

Børge Ousland (t.h.) og Mike Horn

Foto: Børge Ousland

– De er ekstremt fornøyd med egen innsats. De har hatt en veldig god natt på ski og forholdene bedret seg utover natten. Derfor har de kommet frem litt tidligere enn de hadde forutsett.

Det sier ekspedisjonsleder Lars Ebbesen til NRK.

Bakkemannskapet Bengt Rotmo og Alexander Gamme fra «Lance» er 10 kilometer unna de to polfarerne. De har med forsyninger til Ousland og Horn.

– Men nå ligger Rotmo og Gamme sover, sier Ebbesen som har jevnlig kontakt med mennene og følger dem via GPS.

Ifølge Ebbesen vil Ousland og Horn i mellomtiden fortsette videre fra møtepunktet for å gå redningsmennene i møte.

– Da de hørte at Rotmo og Gamme hadde lagt seg for å sove noen timer, bestemte de seg for kort tid siden at de vil fortsette en time til for å gå mot dem.

Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen har nettopp snakket med Børge Ousland.

Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen har nettopp snakket med Børge Ousland.

Stor sjanse for å møtes i løpet av dagen

Ebbesen sier sjansen for at polfarerne og redningsmennene møtes i løpet av dagen er stor.

– Vi vet ikke helt hvordan isen er mellom den, men vi tror den er ganske bra. Det vi er litt bekymret for er at det har vært en vindøkning på to-tre sekundmeter de siste timene. På et eller annet tidspunkt kan det bli vanskelig å gå fordi man får føyker som gjør at det er vanskelig å lese terrenget og man får en stigning av effektiv kulde som ikke er spesielt bra.

– Hvorfor hentes de ikke bare ut med helikopter?

– Vi kunne gjort det, men vi ønsker ikke å benytte oss av det med mindre det virkelig skulle være krise. Dette er jo dag 85 og det å skulle hentes ut er en evakuering og en avslutning på turen som ikke er ønskelig.

Ebbesen mener det var det beste og sikreste valget å sende ut Gamme og Rotmo for å gå de to polfarerne i møte.

– Da får vi gitt de en mulighet til å utvide slutten av turen slik at den vinden som kommer ikke skal få betydning. Vi mener å ha gjort det på den rimeligste og beste måten på.

Børge Ousland som spiser

Børge Ousland og Mike Horn hadde kun rasjoner til og med torsdag. Nå vil de få forsyninger fra bakkemannskapet som er utsendt fra «Lance».

Foto: Mike Horn

Spesielt vanskelige isforhold

Børge Ousland og Mike Horn er på vei tvers over Polhavet til Svalbard, via Nordpolen. Ekspedisjonen startet med båt i Nome i Alaska 25. august. Siden 12. september har de beveget seg på ski. De har passert Nordpolen, og er nå på vei videre mot sør, i retning Svalbard.

Underveis har de møtt på flere problemer. Det har blitt vurdert en bergingsaksjon på grunn av vanskelige forhold, men Ousland og Horn valgte å fortsette. Isen har vært spesielt utfordrende i år, ifølge Ebbesen.

– Det går normalt en transantarktis strøm. I år har denne strømmen ikke drevet slik som håpet. Vi tror det skyldes at det har vært mye uvær.

– Det har gjort at de til sammen har hatt mange hundre kilometer med bakoverdrift i løpet av turen. At de likevel har klart å komme frem for egen maskin med egne rasjoner er helt fantastisk.

«Lance» har siden sist helg vært på vei for å møte og hente Horn og Ousland. Skipet har slitt med å finne vei gjennom is og heftig vær, og satte seg fast i isen, før de onsdag kom seg løs igjen.

Horn og Ousland har de siste dagene vært forsinket fordi de måtte reparere en pulk som ikke kunne flyte lenger. De har derfor måtte gå lengre på ski enn det som var planlagt, og er nå både utslitt og medtatt.

Har vært bekymret for været

Temperaturene i området har de siste døgnene vært nede i minus 40 grader. I tillegg sendte værvarslinga i Nord-Norge ut gult farevarsel om full storm på Svalbard fra onsdag kveld, med vindkast på opp mot 40 meter per sekund.

Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen har vært bekymret for at polfarerne skulle bli liggende værfaste i stormen. Horn og Ousland har matrasjoner til og med torsdag, og nærmer seg nå det avtalte møtepunktet.

Torsdag morgen har vinden i området økt noe, men ikke dramatisk, sier Ebbesen til NRK.

Forskingsskipet Lance

Forskningsskipet «Lance» reiste sist helg for å møte og hente Horn og Ousland. Tirsdag satte skipet seg fast i isen, men klarte å komme seg løs igjen onsdag.

Foto: Eivind Molde / NRK