Hopp til innhold

Utradisjonell og ortodoks gudstjeneste fra nord

Første pinsedag sender NRK1 en pinsemeditasjon som både er utradisjonell og ortodoks.

Trondenes Motettkor sammen med kantor Harald Lind-Hanssen.

Trondenes Motettkor sammen med kantor Harald Lind-Hanssen er ett av korene som deltar i denne pinsegudstjenesten.

Foto: Harald Albrigtsen

I beste kirketid, søndag formiddag, får seerne oppleve Nord-Norges største og mest imponerende middelalderkirke sammen med pinsebudskapet. Trondenes kirke ligger på Trondenes i Harstad kommune.

Ola Bremnes åpner i fjæra med å synge om Trondenes kirke gjennom tusen år: «Som et stort og fagert skip, i Vårherres nordavind.»

Utradisjonell og ortodoks gudstjeneste fra nord

Trondenes kirke er Nord-Norges største og mest imponerende middelalderkirke, dette er fra hovedalteret.

Foto: Sylvi Liljegren

Grafitti og klokketårn

Her fortelles historien om de to helgenene St. Margaretha og St. Nicholas som begge har vært skytshelgener for Trondenes. St. Nicholas særlig med omsorg for de sjøfarende.

Sjøfolkene som kom inn leia mot Harstad, har til og med tegnet grafitti på kalkveggene under hovedalteret for at helgenen skulle ta særlig vare på deres båter.

St. Margarethas navn finnes inngravert på kirkens storklokke sammen med St. Nicholaus, som siden har vært opphavet til myten om julenissen. Begge klokkene får vi se, mens prost Ove Kjelling gjør en av sine tre meditasjoner om pinsen oppe i klokketårnet.

Utradisjonell og ortodoks gudstjeneste fra nord

Prost Ove Kjelling gjør en av sine tre meditasjoner om pinsen oppe i klokketårnet.

Foto: Sylvi Liljegren

– Det er kanskje en noe uvant situasjon for en prest å klatre opp i tårnet, men ikke desto mindre en unik sjanse til å vise fram de fantastiske kirkeskattene vi har her nord, sier Ove Kjelling .

Utradisjonell og ortodoks gudstjeneste fra nord

Prost Ove Kjelling vil vise fram den gamle døpefonten i Trondenes kirke.

Foto: Sylvi Liljegren

Han viser også fram den gamle døpefonten, og seerne får stifte nærmere bekjentskap med noen av de mange fantastiske bildene og figurene som fyller hovedalteret og sidealterene i den gamle kirka.

To kor og gregoriansk messe

I pinsemeditasjonen deltar korene Vox Arctica under ledelse av Arne Dagsvik og Trondenes Motettkor sammen med kantor Harald Lind-Hanssen. Kantor i Trondenes påpeker at det å synge tradisjonell gregoriansk messe har vært en del av den kirkelig tradisjonen på Trondenes gjennom snart tusen år.

Denne tradisjonen holder motettkoret ved like ved vanlige gudstjenester i kirka, men også denne søndagen i radio og TV-overføring.

Vox Arctica under ledelse av Arne Dagsvik

Koret Vox Arctica under ledelse av Arne Dagsvik deltar sammen med Trondenes Motettkor.

Foto: HARALD ALBRIGTSEN haalbr@online.

Har du et fyr i leia?

Unge Tina Stokke fra menigheten på Trondenes leser de tre kirketekstene som tilhører første pinsedag, der også de velkjente ordene fra åpningen av Bibelen er med: «I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden. Og jorden var øde og tom, og det var mørke over det store dyp. Og Guds Ånd svevde over vannene».

Ola Bremnes

Visesangeren Ola Bremnes har en sentral rolle i pinsegudstjenesten på søndag.

Foto: Sylvi Inez Liljegren

Ola Bremnes avslutter refleksjonen om pinsen med utsikt mot skipsleia og stiller spørsmålet i sin ettertenksomme vise: «Har du fyr, har du lykter langs di lei?»

PINSEMEDITASJON FRA TRONDENES KIRKE
NRK1 søndag 27.05, kl 11.00 - og i radioen begynner den kl 11.03