Hopp til innhold

Ørretfiskerne legger igjen en tusenlapp hver dag

Tilreisende sportsfiskere legger igjen omtrent 1000 kroner per dag i Finnmark. Undersøkelsen viser at det er penger å tjene på dem, mener grunneier FeFo.

Vakker ørret i hendene på en fisker i vadere

DRØMMEFISKEN: Muligheten for å fange feit ørret er verd en tusenlapp om dagen, mener tilreisende fritidsfiskere i Finnmark.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Lakseelvene er holdt utenom undersøkelsen, som er den største i nyere tid.

Hvert år kommer omkring 7000 personer til Finnmark for å fiske innlandsfisk, først og fremst ørret og røye. Kautokeino, Lebesby og Porsanger er de mest populære kommunene.

De tilreisende fiskerne bidrar til inntekter hos det lokale næringslivet. Mens utlendingene oppgir at de bruker i snitt 952 kroner per dag, legger nordmenn igjen 1124 kroner.

– Viser at vi kan satse

Undersøkelser sørpå har vist tilsvarende tall, så FeFo er ikke overrasket. Likevel er tallene et viktig verktøy framover i forvaltninga, sier utmarksforvalter Marit Eggen i FeFo.

– Vi har blant annet et samarbeid med Kautokeino kommune for å se hvordan innlandsfisket kan skape større ringvirkninger – uten at det går på bekostning av dem som bor i kommunen. Da er det fint å ha tall å vise til. Det kan være at kommunene ser at det er et potensial de ønsker å utnytte, sier Eggen.

Per Edvard Johnsen

Per Edvard Johnsen har tatt fisk på 9 kilo på Iešjávri. Denne er på «bare» 6 kilo.

Samtidig er det mange som kommer nettopp for å oppleve naturen uten så mye tilrettelegging. Bare utlendingene er spesielt opptatt av å leie hytte når de skal på fisketur.

Utlendinger synes det er dyrt

Innlandsfisket er gratis for de fastboende. For andre koster det 90 kroner dagen, 630 kroner uka eller 740 for en hel sesong. Nordmenn flest synes det er passe eller billig, mens flertallet av utlendingene synes prisen er stiv.

Selv om fiskevannene er populære turistmål, er det langt flere fastboende som fisker i Finnmark. En av fem fastboende oppgir at de fisker, og finnmarkingene skiller seg også ut ved sin forkjærlighet for isfiske på senvinteren. (Se her for et eksempel – en seks kilos rugg fra Iešjávri.) De tilreisende fisker i hovedsak om sommeren.

En ting har imidlertid alle gruppene av fiskerne felles, uansett hvor de kommer fra: Gjennomsnittsfiskeren mener han har større kunnskap om fiske enn den gjennomsnittlige fiskeren!

Flere nyheter fra Troms og Finnmark