Ordføreren: – Skift til sommerdekk nå!

Ordføreren i Tromsø er klar i sin tale. For piggdekk på asfalt skaper nå så store luftproblemer at alle innbyggerne bes om å ta hensyn.

piggdekk

Piggdekk skaper store utfordringer med luftforurensningen i Tromsø.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Noen venter jo med å skifte dekk fordi de ikke helt vet om det blir værforandringer. Det folk må tenke på, er om de har muligheten til å ta buss dersom veiene er glatte på morgenen. Eller om de kan haike med naboen som kjører piggfritt, sier ordfører Kristin Røymo i Tromsø kommune.

Luftforurensningen i Tromsø er nå så ille at flere får helseplager. Tidvis er verdiene som måles i tromsølufta høye, og på rødt nivå. Det vil si fare for betydelig helserisiko hos astmatikere, folk med luftveissykdommer og hjerte- og karsykdommer.

Men det kan også merkes for dem som ikke er syke.

– Så jeg vil bare oppfordre på det sterkeste til at vi alle tar det ansvaret vi kan ta. Så er det ikke alle som kan skifte til sommerdekk enda, de som kjører over fjelloverganger eller har andre grunner må selvfølgelig vente til det er helt trygt.

(Artikkelen fortsetter under)

Kristin Røymo

Ordfører Kristin Røymo i Tromsø kommune.

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Kan ikke unngå støvet

Og det er ikke det første året at luftforurensningen er ille når veiene tørker etter vinteren, og bilene fortsatt kjører med piggdekk. I fjor registrerte man 42 dager med svevestøvverdier over akseptabelt nivå. Da innførte kommunen et tiltak med gratis buss i en dag for å få flere bilister til å la bilen stå. Det har ikke vært vurdert i år.

– Det var et akutt tiltak i fjor fordi det rett og slett var helsefarlig. Det sier noe om hvor váre vi er på denne situasjonen. Vi puster jo alle sammen, og vi kan ikke unngå det støvet som er rundt om i byen.

Kan bli helt nye tiltak

Røymo ser heller ikke bort fra at det kan bli innført nye avgifter for å få bukt med svevestøvproblemene i byen.

– Vi kommer nå til å behandle en sak som vi bestilte i fjor da disse problemene i Tromsø ble større enn det de har vært noen gang før. Vi er langt over de akseptable verdiene. Vi bestilte da en gjennomgang av de tiltakene som kan settes i verk.

Gjennomgangen kan være klar for gjennomgang i vår, alternativt til høsten.

– Og dette blir en vurdering av piggdekkavgift. Så må vi ta diskusjonen når den kommer, sier Røymo.

Hun forteller at kommunen ser alvorlig på situasjonen.

– Når vi får den politiske saken til behandling, vil vi måtte vurdere å sette i gang tiltak som Tromsø aldri har hatt før. Vi ser at Tromsø er på vei mot å bli en så stor by at disse problemstillingene virkelig merkes.