Ordføreren i Lyngen kritiseres: har meldt seg selv til kontrollutvalget

Etter å ha mottatt kritikk for kommunens rolle under Arctic Race of Norway og filminnspillinga av Baalsrud-filmen «Den 12. mann» har ordføreren selv kontaktet kontrollutvalget for ei gransking av mulige kritikkverdige forhold.

Ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johnsen

Ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johnsen har bedt kontrollutvalget i kommunen om å granske mulige kritikkverdige forhold.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

– Det er meget uvanlig at posisjonen sender inn saken til kontrollutvalget, sier leder i Samhold Lyngen, Stein Are Olsen.

Olsen synes det er merkverdig at ordføreren ber om ei gransking av seg selv. Han, med flere, har kritisert ordføreren og den politiske ledelsen for kommunens rolle under de to prosjektene.

Overskridelse av budsjettene

Framtid i Nord, som omtalte saken først, skriver at prognosen viser at kommunen har overskredet budsjettene til begge prosjektene med flere hundre tusen.

– Jeg synes at både den politiske og den administrative ledelse går ut over siden fullmakter. Skal man bruke av fellesskapets midler, bør man følge formelle krav, sier Olsen.

Han er kritisk til kommunens håndtering av rutiner ved innkjøp til de to arrangementene. Blant annet skal kommunen ha brukt 50 000 kroner på leie av helikopter under Arctic Race.

Anklages for «vennetjenester»

Kommunen signerte avtaler om bespisning og overnatting i forbindelse med filminnspillinga tidligere i år. Tre av de seks lokale aktørene som ble leid inn har tette forbindelser med ledelsen i kommunen.

– Det er nok tildelt kontrakter fra organisasjonskomiteen nærmest til seg selv og sine. Det synes jeg blir helt riv ruskende feil, sier Olsen.

Stein Are Olsen, SLF

Stein Are Olsen er kritisk til Lyngen kommunes rolle under "Arctic Race of Norway" og filminnspillinga av "Den 12. mann".

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Ordføreren selv, sier imidlertid at kommuneledelsen kontaktet samtlige aktuelle aktører i Lyngen, og at de ikke har neglisjert noen tilbydere på overnatting og bespisning. Johnsen understreker også at han kun har initiert prosjektene, og at han ikke har vært involvert i selve gjennomføringen.

Hvordan forholder du deg til anklagelser om vennetjenester?

– Det er en del av årsaken til at jeg sender dette til kontrollutvalget. Jeg står veldig trygt og støtt, og har overhodet ingen betenkeligheter med det jeg har gjort.

Men hvis du ber kontrollutvalget om å granske mulige kritikkverdige forhold, vil vel det si at du tar selvkritikk for håndteringen av de to prosjektene?

– Det har selvfølgelig ikke gått smertefritt, og det er en del ting vi kunne gjort annerledes. Det er nytt og uvant for oss å arrangere slike prosjekter.

– Jeg ønsker å frikjenne meg selv

Ordføreren ønsker nå å komme rykteflommen i kommunen i møte.

– Det er en del ting som er direkte tull og oppspinn. Jeg ber derfor om en gransking for å frikjenne meg selv rett og slett, sier han.

Johnsen avviser at det er et dårlig politisk klima i kommunen, men at det er komplisert å være ordfører i Lyngen akkurat nå.

– Jeg føler at det er en del politiske motstandere som er ute etter å ta meg. Vi som politikere er nødt til å stå samlet for å kunne bære Lyngen framover. Hvis vi ikke klarer det, har vi en utfordring, og det har vi akkurat nå.

Kontrollutvalget i Lyngen kommune behandler saken torsdag denne uka.