Hopp til innhold

Ordføreren ber hver kveld om maks 10 grader i sommer for å unngå storflom

Krisestab, droner og ungdommer i sving for å fylle sandsekker er noen av tiltakene Nordreisa i Nord-Troms har gjort for å unngå store flomskader. Men det viktigste er at værgudene leverer, sier ordføreren.

Ordfører Hilde Anita Nyvoll i Nordreisa

Ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll ved Reisaelva. Hun håper på stabilt og ikke for varmt vær fremover, slik at elva ikke stiger mer.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

– Det er fremdeles mye snø i fjellene som skal tine. Alt avhenger av været nå. Får vi 20–25 grader, så kan elva stige veldig fort og lage store skader, sier ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll.

De siste dagene har Troms og Finnmark vært preget av flom og jordskred. Et stort jordskred tok meg seg åtte hus i Alta, og i Porsanger er flere hus isolert på grunn av flom.

I Nordreisa i Nord-Troms er det risiko for 50-årsflom i Reisaelva. Kommunen har satt krisestab, og følger nøye med situasjonen.

Mens de aller fleste nok håper på en varm sommer med mye sol, kanskje spesielt i nord der man har lagt bak seg en lang og snørik vinter, håper ordføreren på en litt annen værtype.

– Jeg ber hver kveld om at vi får en sommer på 8–10 grader. Da unngår vi flere flomtopper, sier ordføreren.

SE VIDEO:

Nordreisa kommune i Nord-Troms forbereder seg på storflom.

Flere jorder, hytter og enkelte veier er allerede rammet av store vannmengder i Nordreisa. Foto: Hans Ludvig Andreassen/NRK.

– Skjønner at folk er engstelige

Tirsdag ettermiddag har vannføringen stabilisert seg eller minket i de fleste elver i Troms og Finnmark, ifølge NVE. Kjøligere vær har bidratt til en bremsing av snøsmeltingen, men det er meldt varmere vær mot helga.

Det vil igjen kunne øke vannføringen i elvene i områder som fortsatt har mye snø igjen.

– Hvis vi får veldig økning i temperaturen eller mye regn vil smeltinga ta til, og elva vil stige. Den er stor nå og det skal ikke mye til før den går over nivåene vi hadde i helga, sier Nyvoll til NRK.

Vannet i Reisaelva passerte 10-årsflom-nivå natt til mandag, og det har rammet både jorder, hytter og enkelte veier. Ordføreren får mange henvendelser fra innbyggerne.

Kommunen har oppfordret folk til å si ifra for å hjelpe dem med å følge med flomfaren.

– Jeg skjønner at de som bor nærmest elva er engstelige, og de som har hatt vann inn mot grunnmuren har nok sovet dårlig. Vi har fått flere henvendelser om folk som har sett sideelver som har tatt nye veier, og om bevegelser i grunnen. Vi har mye leire mange plasser.

Et stort jordskred gikk på Kråkneset ved Talvik i Alta kommune.

Nordreisa har flere kartlagte områder med leiregrunn. Dette er tema på krisemøtene, og det skal gjøres flere grunnboringer, for å unngå en lignende situasjon som i Alta (på bildet).

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Hyret inn ungdommer for å lage sandsekker

– Først og fremst må vi ta vare på liv og helse. Vi vil ikke at noen skal skade seg, eller i verste fall forulykke på grunn av flommen. Vi oppfordrer sterkt til at folk holder seg unna utsatte områder.

I tillegg gjøres det flere grep for å holde infrastruktur, som veier og avløpssystem, i stand.

– Vi har tatt fram flomsonekartene for å kartlegge de utsatte områdene. Vi har bestilt droner for å kunne holde oversikt fra lufta. I tillegg har vi bestilt inn rørdemning, og er ofte på befaring, sier Nyvoll.

Reisaelva i Nordreisa

Kommunen håper elva ikke vil nå 50-årsflom-nivå. Det vil gjøre store skader på både vei og bygninger

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

På grunn av koronapandemien har det blitt vanskeligere for ungdom å få seg sommerjobb, også i Nordreisa. Men på grunn av flomfaren har kommunen nå engasjert rundt 25 stykker for å lage sandsekker.

– Det er fint å tenke på at vi kan hjelpe til hvis det blir flom. Kanskje kan jobben vår bidra til å redde hus, sier Marte Stabell Roarsen.

Ingrid Marie Hansen Aspelund, Henriette Myrslett Solbakken, Silje Henriksen og Ola B. Vik lager sandsekker i Nordreisa.

Ingrid Marie Hansen Aspelund, Henriette Myrslett Solbakken, Silje Henriksen og Ola B. Vik lager sandsekker. De synes det er fint å hjelpe til i situasjonen.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

Venter i spenning

Henry Vangen kan fortsatt gå tørrskodd rundt huset sitt, men elva er faretruende nær i Reisadalen.

– Fra i dag tidlig har det nok gått ned 25 centimeter, så vi er ganske rolige nå. Men det er det som venter om noen dager som er spennende, sier han.

Henry Vangen

Henry Vangen har fått elva betraktelig mye nærmere huset sitt, men kan fortsatt gå tørrskodd.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

Også reineier Nils Aslaksen Siri er spent på hvordan været blir fremover.

– Flomelvene er veldig skumle for reinsdyra. Det kan være rovdyr som skremmer de, og da er det stor fare for at de kan gå i elva. Foreløpig har det gått bra i år, men kommer varmen blir det verre.

Tirsdag ettermiddag er vannføringen fortsatt på rødt og oransje nivå i flere elver i Troms og Finnmark.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark