Hopp til innhold

Ordførere vil ikke ha fri kjøring med vannskuter

Ordfører i Ibestad og leder av Sør-Troms regionråd, Dag Sigurd Brustind, ønsker felles regler for bruk av vannskuter i regionen.

Luftig svev

Illustrasjonsfoto

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

18. mai ble vannskuterforskriften opphevet og vannskuteren kan nå benyttes på lik linje med en småbåt. Brustind mener det er viktig å få på plass en regulering av bruken, og får støtte fra flere av de andre ordførerne i Sør-Troms.

Dag Sigurd Brustind

Ordfører i Ibestad, Dag Sigurd Brustind vil ikke at vannskutere skal få kjøre fritt, og ønsker felles regler med de andre kommunene i Sør-Troms.

Foto: Nils Mehren / NRK

Toppfart på 70 knop

Den veier ca. 400 kilo, har 260 hk, kan nå en toppfart på 70 knop, eller 130 km/h og har plass til tre personer. Det er denne modellen de fleste velger, forteller Jim Madsen ved Biltrend i Harstad, en av tre vannskuterforhandlere i byen.

Vannskuter

Den mest populære vannskuteren har 260 hester, veier 400 kilo, og har plass til tre personer.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Og da er det en 1,8 liters kompressormatet bensinmotor, med en 70 liters tank, og du kan faktisk kjøre på en tank, tur retur Tromsø. Blir det mye bølger er det jo ikke det mest fornuftige fartøyet å bruke på havet men til innaskjærs bruk er den helt fantastisk, sier han.

Kommunene vil ikke ha vannscootere

Svært populær

Etter at vannskuterforskriften ble opphevet, er den blitt svært populær, så populær at det er blitt vanskelig å skaffe nok.

– De har blitt mye mer aktuelt for dem som vurderer båt, når de nå kan kjøre vannskuter helt lovlig, er det mange som velger det i stedet for båt. Nå er det derimot utsolgt i Skandinavia, så nå begynner det å bli vanskelig å skaffe.

Jim Madsen

Jim Madsen, en av tre forhandlere av vannskutere i Harstad sier etterspørselen har økt etter at vannskuterforskriften ble opphevet.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Men ordførerne i kystkommunene i Troms er ikke like begeistret, og nå er det opp til hver enkelt kommune å regulere bruken av vannskutere. En ringerunde viser at ordførerne i Sør-Troms ønsker å begrense bruken, som Helene Berg Nilsen i Skånland.

– Jeg synes det er synd at vi ikke har nasjonale retningslinjer for bruk av vannskuter, og tenker at vi lokalt må lage noen forskrifter. Jeg synes ikke det er rett å slippe det helt fritt, samtidig som at man heller ikke kan forby det.

Helene Berg Nilsen

Heller ikke ordfører i Skånland, Helene Berg Nilsen, ønsker også regulering av vannskuterkjøringen.

Foto: Mathis Eira / NRK

Vil ha sørlandsopprør mot vannskutere

Det samme vil ordfører i Ibestad og leder av Sør-Troms regionråd, Dag Sigurd Brustind.

– De er jo kommet for å bli, men vi må erkjenne at vannskuter ikke er en småbåt. I Sør-Troms har vi mye sjøfugl i hekkesesongen, og bebyggelsen ligger i hovedsak langs strendene i Troms, derfor synes jeg en viss form for regulering må til, sier han.

Brustind ser for seg et felles reglement for kommunen i regionen, nå vil han ta det opp med de andre ordførerne i Sør-Troms.

– Dette er en sak vi vil sette på agendaen på førstkommende regionrådsmøte i begynnelsen av juni, sier Ibestad-ordføreren.