Hopp til innhold

– Flyktningstrøm kan skape humanitær katastrofe

Ordføreren i Sør-Varanger advarer nå mot en humanitær krise på norskegrensa på grunn av flyktningestrømmen. Han ber regjeringa ta opp dialogen med Russland.

Rune Rafaelsen

- Nasjonalt politisk samarbeid nødvendig for å løse krisen, sier ordfører i Sør-Varanger.

Foto: Jan Harald Thomassen

Norsk og russisk grensekommissær hadde i dag et rutinemøte om samarbeidet på grensa, der det kom fram at situasjonen nå er prekær.

På begge sider av grensa er infrastrukturen i ferd med å bryte sammen.

Samtidig har den russiske grensekommissæren i dag bedt Norge ta i mot enda flere flyktninger.

Slår alarm

Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger slår alarm.

– Vi er kommet til et punkt der deler av infrastrukturen kan bryte sammen. Nå måtte folk på grensestasjonen i natt være på jobb hele natta, så kom nye grupper. Det er problemer med vannforsyninga på grensa. Vi har en infrastruktur som ikke er tilpassa til det som nå skjer, sier Rafaelsen.

Møte grensekommissærer

Dagens grensekommissærmøte på Storskog.

Dagens møte mellom grensekommisærene ga ikke oppløftende nyheter. Antall flyktninger hoper seg opp.

– Russisk part er jo bekymra for mengden av folk som er på russisk side. Også der er det begrensninger i infrastruktur og plass til folk, sier grensekommissær Roger Jakobsen.

Mange hundre flyktninger venter i grensebyenene Nikel og Zapoljarny.

– Russisk part lurer på om vi klarer å øke kapasiteten på grensepasseringsstedet. Men det er veldig vanskelig fordi politiet har et visst antall ansatte. Grensa er åpen fra sju om morgenen til ni om kvelden, og man gjør en fantastisk jobb for å klare å prosessere alle de menneskene som kommer til grenselinja, sier grensekommissær Roger Jakobsen.

– Behov for politisk initiativ

Til tross for tette møter og godt samarbeid lokalt, kravet fra Sør-Varanger er at også Oslo og Moskva nå begynner å snakke sammen, sier ordførereren i Sør-Varanger:

– Den eneste måten for å få en normalsituasjon er at man på nasjonalt nivå tar politisk kontakt og får til nye politiske samtaler. Det er kun det som kan løse det.

– Hva skjer hvis det ikke skjer?

– Det tør jeg ikke tenke på. Det er klart med masse mennesker og snart ned i minus 20 grader, det er ingen som tør tenke på hva som da kan skje, sier ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen.

Ordfører i Sør-Varanger advarer mot at flyktningestrøm kan føre til humanitær katastrofe

Grensekommissær Roger Jakobsen hadde i dag møte med sin russiske kollega. Video: Jan Harald Tomassen