Ordfører ga rederi klar beskjed: – Det er en uholdbar situasjon

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes var onsdag i møte med rederiet Norled om fergekaoset i Bjarkøysambandet.

Ferga Kvernsund i Bjarkøysambandet

Ferga «Kvernsund» har nærmest vært mer på verksted enn i rute i Bjarkøysambandet den siste tiden.

Foto: Nils Mehren / NRK

Mandag var «fix it» beskjeden fra ordfører i Harstad, Marianne Bremnes til driftssjefen i Troms fylkestrafikk om fergekaoset i Bjarkøysambandet.

De lovet å gjøre sitt for å løse problemene, men tirsdag var det nye utfordringer både med motorproblemer og at fergeleiet kollapset. I tillegg har deler av styret for Troms fylkestrafikk trukket seg.

Onsdag har Marianne Bremnes vært i møte med ledelsen i rederiet Norled.

– De fikk samme beskjed som jeg til Troms fylkestrafikk, at nå må de se til å få ryddet opp i dette. Vi kan ikke leve med et Bjarkøysamband som ikke fungerer. Det er en uholdbar situasjon, og det fikk de klar beskjed om i dag, forteller ordføreren i Harstad.

– De lover bot og bedring

Rederiet ønsket ikke å ha pressen til stede under møtet.

Marianne Bremnes

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes vil ha en rask løsning på fergeproblemene.

Foto: Nils Mehren / NRK

– For oss er det viktigste at ferga går når den skal, at folk vet at de kommer seg med og at næringslivet vet at de får med seg trailerne sine. Sånn har det ikke vært i det siste. Noen god unnskyldning synes jeg ikke at jeg fikk, men de lover bot og bedring, sier Bremnes.

Ordføreren er opptatt av at de involverte skal slutte å skylde på hverandre og på kontrakten, og heller konsentrere seg om å løse situasjonen.

– Først da kan vi få en hverdag som er til å leve med ute i øysamfunnene.

Gleder seg fryktelig til fastforbindelsen

Siden august i fjor har det vært rundt 70 avviksmeldinger på fergesambandene i Sør-Troms.

– Rederiet sier at det har hopet seg opp med uhell og uheldige situasjoner i Bjarkøysambandet, og det skjønner jeg at de kan si. For situasjonen slik den er nå er til å ta og føle på, sier Marianne Bremnes.

Fastforbindelsen mellom øyene i Bjarkøysambandet er planlagt å stå ferdig om to år. Ordføreren i Harstad håper de unngår like mye problemer fram til da.

– Vi har fått en ny ferge. «Kvernsund» ble satt inn i april, og det sies at det må være litt innkjøring før alt fungerer. Da må jeg stole på det. Hvis de får den opp og gå, så burde vi ha en god ferge å bruke disse to årene. Men vi gleder oss fryktelig til fastforbindelsen.

Marianne Bremnes har en oppfordring til øyboerne som er lei av uforutsigbarheten med fergesambandet.

– Det er bare å holde ut og gi beskjed når ting ikke fungerer, så må vi ta det videre med Troms fylkestrafikk.