Hopp til innhold

Ordfører fortviler etter dødsulykke: – Det er en dårlig trafikkultur på øyene

Politiet rekker ikke å sette sine føtter på øygruppa før «alle» vet at de er der. Nå fortviler lokalsamfunnet, etter nok en dødsulykke i trafikken.

Dødsulykken på Vannøya.

Blomster og lys er satt ned ved ulykkesstedet.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

– Det er bare tilfeldigheter som gjør at vi ikke har hatt større ulykker tidligere.

Det sier ordfører i Karlsøy, Mona Pedersen.

Det var lørdag ettermiddag at en bil og en skuter kolliderte på Vannøya.

En mann i 40-årene døde av skadene han pådro seg under kollisjonen. En annen mann som satt på samme moped ligger på UNN. Sykehuset meldte mandag ettermiddag at tilstanden hans er kritisk, men stabil.

Sjåføren av bilen er siktet for uaktsom kjøring. Vedkommende hadde ikke gyldig førerkort.

Vannøya tilhører Karlsøy kommune i Troms, og det bor i overkant av 800 mennesker på øya.

– Dødsulykka på Vannøya preger hele samfunnet. Det er et lite samfunn, og for mange så berører ulykka noen de kjenner, sier ordføreren.

Karlsøy kommune består kun av øyer, rundt 600 totalt.

Holdningsskapende arbeid

På søndag samlet Vannøyværingene seg for å sette søkelys på nettopp trygg trafikk. Ordføreren mener det er bare tilfeldigheter som gjør at det ikke var barn eller ungdom som gikk langs veien da ulykka skjedde.

– Det er ei ulykke som kunne skjedd på flere av øyene. For dårlig trafikkultur er ikke noe som preger bare ei øy, det har vi tidvis på mange av øyene.

Mona Benjaminsen

Ordfører Mona Pedersen. Veien i bakgrunnen er ikke der ulykka skjedde.

Foto: Pål Hansen/Marita Andersen / NRK

For fravær av gang- og sykkelvei gjør at de uten bil må ferdes langs hovedveien til fots eller med sykkel. Skolebarn står langs veien og venter på bussen mens tunge kjøretøy suser forbi.

Det er ikke et fast lensmannskontor eller politipatrulje på Vannøya. Innimellom kommer politiet i sivil eller uniformert for å utføre trafikkontroll. Ifølge Pedersen er samfunnet så lite at man legger fort merke til hvem som kommer med ferga.

– Det er en nyhet som sprer seg altfor rask i forhold til problemet med høy hastighet og at det tidvis skjer kjøring i ruspåvirka tilstand, sier ordføreren.

Under etterforskning

Politiet etterforsker lørdagens ulykke.

– Vi har avhørt en rekke vitner, også han som er siktet i saken. Men vi trenger tid til å sammenstille vitneopplysninger og resultater av tekniske undersøkelser før vi kan trekke noen konklusjoner.

Det sier politiadvokat Christian Hanssen ved Troms politidistrikt.

Politiadvokaten vil ikke gå inn på hva den siktede selv har forklart. Vedkommende ble løslatt etter avhør søndag.

– Det vil være naturlig at vi gjør oppfølgingsavhør av han etterhvert, sier han.

Årsaken til at den siktede ble satt i arrest var at han var utenlandsk statsborger, og at politiet var bekymret for unndragelse.

Christian Hanssen, politiadvokat

Politiadvokat Christian Hanssen

Foto: Marita Andersen / NRK

Politiet tror ikke det var rus involvert i dødsulykka sånn som saken står nå, sier politiadvokaten.

– Det er en alvorlig hendelse, og politiet har gjennom helga brukt mye tid på å finne ut hva som faktisk har skjedd, sier Hanssen.

Fokuset er på å fortsette kartlegginga av bevegelsesmønster og adferd av de to kjøretøyene, samt grundige tekniske undersøkelser for å se på om det er noe der som forklarer ulykken.

Foreløpig er ikke siktelsen utvidet.

– Preger hele samfunnet

På Vannøy oppvekstsenter jobber de kontinuerlig med trafikksikkerhet og hvordan man skal opptre i trafikken.

– Dette er et tema som må løftes mye høyere. Det er ikke nok å snakke med barna om refleks. Vi må løfte det til politikerne og til politiet. Vi alene kan ikke jobbe med dette, sier rektor Reidunn Knutson Dahl.

Rektor ved Vannøy oppvekstsenter, Reidunn Knutson Dahl.

Rektor ved Vannøy oppvekstsenter, Reidunn Knutson Dahl.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

Ordfører Mona Pedersen forklarer at det i den kommende planstrategien står rullering av trafikksikkerhetsplanen på agendaen.

– Jeg tror mye på holdningsskapende arbeid. Jeg tenker at vi kan bruke blant annet Trygg Trafikk til å gå i dialog med innbyggerne og lokalt næringsliv for å ha fokus på trafikkultur, sier Pedersen.

Mandag har Vannøy oppvekstsenter hatt planleggingsdag. Dagen brukes til å planlegge hvordan de skal ivareta elevene som kommer i barnehagen og på skolen tirsdag.

– Ei slik ulykke har utrolig mye å si for oss. Det blir så nært. Det er flere parter involvert i ei stygg ulykke, og vi som oppvekstsenter skal ivareta alle familiene som blir berørt, sier Dahl.