Hopp til innhold

Ordfører må selv jage rein ut av byen

Ordfører Alf E Jakobsen i Hammerfest har gitt opp å få kontakt med reineierne på Kvaløya. Av 80 henvendelser denne sommeren har bare to blitt besvart, og nå må ordføreren selv gjete reinen.

Reinsdyr

Ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen, må selv gjete ut rein fra byen sin.

Foto: Einar Fortun

Denne sommeren har ordføreren selv bidratt til å gjete nærmere 750 rein som har kommet seg inn byen – en jobb som egentlig er reineiernes.

Men der svarer ingen på telefonen, sier Jakobsen.

– Jeg har aldri fått svar på de 80 henvendelsene jeg har hatt. Jeg har to ganger fått sms tilbake, og én av gangene måtte vi bruke reinpoliti – og da svarte de på numrene, sier Hammerfest-ordføreren.

Ødela folks hager

Alf E. Jakobsen

Ordfører, Alf E. Jakobsen, har selv måttet gjete over 700 rein bort fra Hammerfest.

Foto: Jon Are Nilsen

Rein som gikk inn i byen og ødela folks hager og griset til offentlige områder gjorde at det i 2005 ble satt opp et to mil langt gjerde rundt Hammerfest.

Da fikk reineierne ansvaret for at dyrene som kom seg inn til byen ble ført utenfor gjerdet igjen.

– Men jeg ser at rein som er inne, hvis ikke vi driver den ut, blir der i lang tid. Jeg må være ærlig å si at den plikten de har til å være ute å gjete fungerer veldig dårlig, sier ordføreren.

Får ikke kontakt

Jakobsen mener nå at reinen ikke lenger kan være på Kvaløya om sommeren – og det er denne sommeren som har fått begeret til å renne over.

– Jeg har gjetet ut rundt 750 rein i sommer. I dag tidlig tok jeg en 10-15, og i går kveld cirka 9 stykker. Det er unødvendig. De må gjøre den jobben selv, og det kan ikke være tilfeldige folk i Hammerfest som må gjøre.

– Ringte du dem i går?

– Jeg har prøvd å ta kontakt med dem, men har gitt opp, sier han.

Kan spisse konflikten

rein utenfor blokk hammerfest 2

Rein utenfor boligblokk i Hammerfest i 2007.

Foto: Piera Balto

Dersom reineierne på Kvaløya gjør seg utilgjengelige, vil det tilspisse konflikten med bybefolkningen i Hammerfest. Det mener reinagronomen i Vest-Finnmark, Mikkel Ailo Gaup.

Gaup råder reineierne til å ta telefonen.

– Når man ikke har rein innenfor gjerdet så er det ikke konflikt med befolkningen i Hammerfest. Der for er det fint om distriktet har en vaktplan, som man kan ringe til enhver tid, sier han.

Jobbes med en ordning

Gaup mener utilgjengeligheten til reinbeitedistriktet har en årsak.

– Nei, de får vel mange telefoner hvor folk kjefter på dem. Man har jo ikke lyst til å ta telefonen da, sier han.

Nå jobbes det for å få på plass en ordning om en vakttelefon, hvor folk kan kontakte kommunen som igjen kontakter reineierne.

– En slik ordning var de jo positive til, sier Gaup.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra lederen av reinbeitedistriktet uten å lykkes. NRK har også snakket med en reineier som ikke ønsker å kommentere dette før distriktet har diskutert saken.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med Gunnar Grindstein