Rekordstor fiskebestand i Barentshavet

Fiskebestanden i Barentshavet er den beste på seksti år. – All grunn til optimisme i næringa, sier departementsråd.

Torsk
Foto: Geir Rommetveit / NRK

Den årlige torskefisk-konferansen i Tromsø har aldri vært arrangert i en så optimistisk stemning som i år.

200 deltakere fra hele næringa fikk torsdag høre en departementsråd Jørn Krogh i Fiskeridepartementet komme med det glade budskap.

– Når du legger sammen alle artene som er i Barentshavet så er det på samme nivå som det var i årene etter krigen, sa han.

Gunstig klima og god forvaltning

Fangstkvoten på torsk er økt til rekordhøye 751.000 tonn neste år. En økning på sju prosent fra i år. Dette er Norge og Russland enige om, og årsakene er flere.

– Vi har hatt gunstig klima i mange år som har gitt god og stabil rekruttering til bestandene, men samtidig har forvaltningen blitt veldig mye bedre, sier departementsråden.

For norsk og nordnorsk fiskerinæring er dette særdeles gledelig , og viktig sier Krogh som i mange år har ledet de norsk-russiske kvoteforhandlingene.

God fremtidsutsikt

– Det har masse å si. Det gir mye fisk å henge fingrene i, og det gir mye bedre stabilitet for økonomisk planlegging i fiskerinæringen, sier Krogh.

Sterke årsklasser av torskeyngel gjør også framtidsutsiktene gode.

– Fordi det er en voldsom sterk årsklasse som er født i år. Hvis den overlever på normalt vis vil vi holde et jevnt nivå på mellom 7 og 8- hundretusen tonn i årene fremover, sier departementsråden optimistisk.