Opprør mot rådmann – flere ledere varsler om maktmisbruk

Det er opprettet en omfattende varselsak mot rådmannen i Balsfjord kommune i Troms. Kommunalsjef og tre enhetsledere ber om at det blir reagert mot rådmannen på grunn av en lederstil de mener skaper frykt og uro. Rådmannen selv er overrasket over beskrivelsene.

Balsfjord rådhus

De kritikkverdige forholdene det varsles om er mobbing og trakassering, maktmisbruk og personkonflikter som ikke løses. Kommunen skal behandle saken etter påsken.

Foto: NRK

«Rådmannen er ikke interessert i meninger eller spørsmål. Da reageres det med raseri og hersketeknikker», står det blant annet i varselet mot rådmannen.

Det heter videre i varselet at rådmannen fører en lederstil som er avskrekkende og lite inkluderende, og at rådmannen misbruker sin makt og bedriver gjengjeldelse når noen tar opp vanskelige saker.

Varslene er sendt til kommunens varslingsgruppe og verneombud, og NRK har både snakket med avsendere og fått lese varslene. Der kan man også lese at Arbeidstilsynet vil bli kontaktet dersom det ikke tas grep om situasjonen.

– Hun tar i svært liten grad ansvar i rollen sin

Blant de fire som har varslet er Vegar Gystad, kommunalsjef for plan og utvikling.

Vegar Gystad

– Jeg kan bare bekrefte at jeg har sendt et varsel personlig, og at jeg også støtter mine enhetsledere i deres varsel, sier kommunalsjef for plan og utvikling, Vegar Gystad.

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

– Jeg kan bare bekrefte at jeg har sendt et varsel personlig, og at jeg også støtter mine enhetsledere i deres varsel. Det vi påpeker er at det foregår kritikkverdige forhold som vi mener bør granskes av eksterne.

De kritikkverdige forholdene det varsles om er mobbing og trakassering, maktmisbruk og personkonflikter som ikke løses.

Vegar Gystad ønsker ikke å utdype kritikken mot rådmannen.

– Overrasket over varselet

I en SMS til NRK tirsdag skriver rådmann Rigmor Richardsen at varselet kom overraskende på henne.

Hun er lei seg for at det er slike oppfatninger om henne blant de ansatte på rådhuset i Balsfjord.

Rigmor Richardsen, rådmann i Balsfjord kommune

Rigmor Richardsen tiltrådte jobben som rådmann i Balsfjord juli 2018. I en SMS til NRK tirsdag skriver rådmann Rigmor Richardsen at varselet kom overraskende på henne.

Foto: Privat / Balsfjord kommune

Richardsen opplyser at kommunen har engasjert advokat i Kommunenes Interesseorganisasjon (KS) for å undersøkes saken.

– Jeg finner det derfor ikke riktig å kommentere saken i media nå, skriver Richardsen til NRK.

Påstås tette bånd mellom ordfører og rådmann

I varselet blir det også reagert på at det skal være tette bånd mellom ordfører Gunda Johansen og rådmannen. Ifølge varselet påstås det at ordføreren via rådmannen styrer det meste som går på kommunal forvaltning.

Ordfører Gunda Johansen sier til NRK at hun ikke kjenner seg igjen i enhetslederens beskrivelse.

– Det må være tette dialog mellom ordfører og rådmann, sier hun til NRK. Hun ønsker ikke å kommentere saken nærmere, men sier varselet tas på alvor.

Ordføreren i kommunen skal ha orientert formannskapet i kommunen om varslene i et lukket møte torsdag forrige uke.

Verken hovedtillitsvalgte i Fagforbundet eller verneombudet på rådhuset ønsker å uttale seg til NRK om varslingssakene mot rådmannen i Balsfjord på nåværende tidspunkt.

gunda

– Det må være tette dialog mellom ordfører og rådmann, sier hun til NRK. Hun ønsker ikke å kommentere saken nærmere, men sier varselet tas på alvor.

Foto: Nils Mehren / NRK