Oppfordrer UiT om å starte audiograf-utdanning
Etter å ha hørt om store utfordringer for hørselshemmede, i radioprogrammet Helgemorgen hos NRK, oppfordrer nå Finnmarkssykehuset at UiT – Norges arktiske universitet starter audiograf-utdanning i Nord-Norge.
I radioprogrammet kom det fram at en million nordmenn har en hørselsutfordring, og nesten 15 prosent av oss hører så dårlig at det påvirker hverdagen vårs.
Men å få hjelp tar tid – opp til 56 uker må man vente for å få tilpasset et høreapparat.
– I Finnmarkssykehuset erfarer vi nå at det er vanskelig å rekruttere audiografer, Finnmarkssykehuset er derfor bekymret for situasjonen for hørselshemmede i landsdelen, skriver Harald G. Sunde til universitetet.
Han er medisinsk fagsjef i Finnmarkssykehuset, og skriver videre at utdanningen som audiograf i Norge skjer i dag kun ved NTNU, der det er 40 studieplasser.
– I år ble det visstnok kun uteksaminert 17 audiografer derfra, skriver Sunde.
– Med stadig flere eldre innbyggere i befolkningen kan vi ikke se for oss at denne utdanningskapasiteten vil være tilstrekkelig til å dekke befolkningens behov.
Sunde i Finnmarkssykehuset peker på at ved en knapphet i bemanninga, opprettes det flere private selskaper som tilbyr tjenester innen området. Dermed blir det vanskeligere å holde oppe den offentlige driften.
– På et møte jeg deltok på Campus Kirkenes den 14. september foreslo jeg at UiT kunne etablere audiograf-utdanning i Kirkenes. Jeg vil med dette presisere at det viktige med forslaget var å signalisere behov for etablering av slik utdanning i Nord-Norge, skriver den medisinske fagsjefen.
Han understreker derimot at hvor i Nord-Norge en slik utdanning kommer, er det samme – bare det blir gjort.