Hopp til innhold

Oppdaget bevegelsene i Oksfjellet ved en tilfeldighet

– Vi skulle måle hele Oksfjellet for å se om fjellet var i bevegelse, da vi oppdaget et mindre parti som rørte på seg.

Roald Elvenes

Roald Elvenes, spesialrådgiver i NVE følger med om Oksfjellet i Kåfjord raser ut.

Foto: NILS MEHREN / NRK

Roald Elvenes, spesialrådgiver i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) har gått sine barnesko i Kåfjorddalen i Nord-Troms. Han har gode barndomsminner fra området, og husker han flere ganger våknet opp av steinsprang fra Oksfjellet.

– Folk som bor her opplever hver høst og vår steinsprang fra fjellet.

Har alltid likt fjell

Elvenes er utdannet ingeniør, og lever blant annet av å overvåke fjell.

– Interessen for fjell alltid har vært der, sier Kåfjordingen.

Radar

Ved hjelp av denne radaren overvåker NVE bevegelsene i Oksfjellet i Nord-Troms.

Foto: NILS MEHREN / NRK

Nå er han en av fagfolkene som døgnet på tamp følger med om Oksfjellet i Nord-Troms skal rase ut. De siste dagene har det gått utallige steinsprang fra fjellet, og bevegelsene har variert enormt mye.

Fjellskredovervåkingen (SVF) i NVE har siden 6. september hatt kontinuerlig radarmålinger av fjellsiden over Holmen. Det ustabile fjellpartiet ligger rundt 950 metter over havet. Lørdag ettermiddag hadde det ustabile området en døgnhastighet på 3–4 cm i døgnet.

– Det er utrolig spennende å bruke teknologien vi har til overvåking av fjell. Vår bakkebaserte radar skanner fjellet i en bredde på 1,5 kilometer. Det er denne radaren vi bruker for å overvåke bevegelser i andre fjell, blant annet Nordnesfjellet, sier Elvenes.

Håper raset går

Den fjellvante mannen har gått mye på jakt i området. Han er ikke skremt over at fjellet beveger seg, og frykter ikke steinblokkene som kan være store som trailere, vil treffe bebyggelsen.

Oksfjellet i Nord-Troms

Det har bodd folk i uminnelige tider på Holmen. Her en sjøsamisk gård under Oksfjellet.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Som du ser har de blokkene som allerede er rast ned ikke kommet nær boliger. Men det er en trasig situasjon, spesielt for dem som bor på gården som er evakuert.

Elvenes er ikke overrasket over å finne bevegelser i en så bratt fjellside, all den tid det har vært mye aktivitet i fjellet over lang tid.

– Vi håper raset nå skal gå. Vi vil jo komme i gang med å bygge rassikringsvoll, slik at det blir trygt igjen, og at vi kan frigi området til folk.

Han garanterer at vollen som bygges skal være dimensjonert for å ta imot stein fra Oksfjellet.

Siste fra Troms og Finnmark