Ønsker tydelige endringer for kullsatsingen på Svalbard

To tidligere hovedtillitsvalgte i Store Norske vil at Stortinget nå bestemmer rollen til selskapet i Longyearbyen.

SVALBARD ENERGI

Styret i Store Norske har planer om å gjenoppta driften i gruven ved Svea. Men da trenger de 1,2 milliarder kroner.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

– Det ser ut som om det er uenigheter mellom Store Norske og lokalstyret, og mellom Store Norske og lokale aktører. Det gjør jo at posisjonen lokalt blir vanskelig.

Det sier Anita Johansen. Hun har vært en av få kvinnelige gruvearbeidere på Svalbard, samt hovedtillitsvalgt for arbeiderne i Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Nå er Johansen forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund med kontor i Oslo. Hun følger likevel utviklinga nøye på Svalbard.

– Behov for kull også i framtida

De siste årene har det vært en dramatisk nedbemanning i gruveselskapet på Svalbard. Flere hundre har blitt oppsagt, men nå jobber styret med planer om å gjenoppta driften i gruven ved Svea. Men da trenger de 1,2 milliarder kroner.

– Verden har behov for kull fortsatt inn i framtida. Vi vet at det er god kvalitet på dette kullet, men jeg er kanskje skeptisk optimist til at det er verdt pengene bare å ta ut kullet. Men det er så mange ting rundt, annet enn bare det å ta opp kull, sier Johansen.

(Artikkelen fortsetter under)

Arild Olsen på folkemøte

Lokalstyreleder Arild Olsen i Longyearbyen lokalstyre.

Foto: Rune N.Andreassen / NRK

Mener det er et spørsmål om form

– Er Longyearbyen fortsatt avhengig av Store Norske?

– Jeg tenker det er mer et spørsmål om hvordan form Store Norske skal ha i framtida, og hvor stort det skal være. Jeg ser en framtid for Store Norske, sier lokalstyreleder Arild Olsen.

Også han har vært tillitsvalgt i det statlige selskapet. Han mener de ansatte gjør en god jobb, men at det er uenigheter om eiendommene som Store Norske disponerer.

– Men jeg klandrer ikke selskapets administrasjon eller ansatte som bor og virker i Longyearbyen. Dette er et eierskapsspørsmål, noe som vil bli adressert fra politisk hold. Det skal utarbeides en ny eierskapsstrategi, og det er Stortinget som skal sette den retningen for selskapet, sier Olsen.

Næringsdepartementet opplyser at Regjeringen jobber med en ny strategi for Store Norske som skal presenteres for Stortinget.