Hopp til innhold

Ønsker statlig hundestøtte

Hundeførere frykter at menneskeliv kan gå tapt dersom staten ikke går inn med støtte til frivillig redningsarbeid.

Redningshund

Redningshundene redder menneskeliv nesten daglig, ifølge hundeførere. Illustrasjonsfoto.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Leder for Norske Redningshunder i Finnmark, Karianne Holm-Varsi vil ha på plass en ordning som gjør det mulig å for frivillige å ta permisjon med lønn for å delta i redningsaksjoner.

Hun og hunden Silla har deltatt i flere redningsaksjoner og Holm-Varsi mener frivillig arbeid redder mennesker nesten daglig.

– Vi har jo flere saker hvor det har vært positivt utfall, funn av barn i live takket være redningshunder.

Økonomisk sikkerhet

Nå ønsker Holm-Varsi at det offentlige oppretter en avtale som sikrer både de frivillige og deres arbeidstakere mot økonomisk tap.

Idag er det slik at blant annet små bedrifter ikke har økonomi til å la frivillige som skal delta i redningsaksjoner få fri med lønn.

– Det er ikke alle arbeidsgivere som er like velvillige, og det kan jo få konsekvenser for hvilken mulighet de har til å delta når det skjer noe, når det forsvinner personer og når det går skred sånn som det har gjort mye av i vinter, sier Holm-Varsi.

Berger liv

Hun påpeker at fravær av hundeførerne kan få fatale konsekvenser.

– Det er en utfordring som vi på lik linje med andre frivillige organisasjoner ser. Hvis en hundefører blir forhindret fra å delta på leteaksjon så kan det i ytterste konsekvens medføre tap av menneskeliv.

Viktigheten av den frivillige redningsinnsatsen understrekes av stabssjef ved Østfinnmark politidistrikt, Lars Blix Olsen.

– Vi har flere eksempler på at nettopp fordi vi har hatt tilgang på redningshundene så har vi kunnet berge liv, hvor vi ellers med sikkerhet vet at disse menneskene ville frosset i hjel.

Forutsigbarhet

Det er politiet som koordinere redningsoppdrag på land og ber om bistand fra frivillige organisasjoner.

Knut Storberget

Knut Storberget talte for redningshundene da han var justisminister. Nå etterlyses det oppfølging fra hans etterfølger.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Når det gjelder hundeførere som har arbeidsgivere som ikke har råd til å lønne disse ved fravær, ønsker vi svært velkommen en videreutvikling av det utspillet som kom fra daværende justisminister Storberget, sier Blix Olsen.

I oktober 2010 anmodet Knut Storberget om at bedrifter burde vise velvilje når deres ansatte blir kalt ut til redningsaksjoner.

Han påpekte videre betydningen av at redningsmannskapet på forhånd vet at de har fri.

Velvilje ikke nok

Både Blix Olsen og Holm Varsi ønsker at det i tillegg skal ligge en økonomisk støtte til de frivillige og deres arbeidsgivere.

– Man kunne kommet frem til økonomiske ordninger som gjør at hundeekvipasjer generelt, i enda større grad blir en forutsigbar kapasitet og ressurs som er tilgjengelig for redningsapparatet når vi trenger dem, sier Blix Olsen.

Men fortsatt må de frivillige bruke egne ressurser og fritid på å opprettholde kompetansen som hver dag kan redder liv.

– Det er jo staten som har ansvaret for beredskapen i Norge, så det er klart at det må jo være deres ansvar, sier Holm-Varsi.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark