Hopp til innhold

Ønsker plagsom måkeart som turistattraksjon

Hekkende krykkjer er blitt en plage for innbyggere i sentrum av Hammerfest. Nå ønsker en lokalpolitiker å gjøre de høylytte fuglene om til en turistattraksjon.

Krykkjer i Hammerfest

Det er hverken lov å fjerne reir eller skyte den freda måkearten krykkje som hekker i kolonier langs norskekysten fra Rogaland til Varangerfjorden.

Foto: Allan Klo / NRK

Det skjer hver vår. Krykkjene etablerer seg i Hammerfest. Mange opplever imidlertid måkearten som plagsom, fordi den bråker, skiter og legger egg i på hustak og inntil vegger. I tillegg er arten fredet, noe som gjør at det ikke er lov å hverken fjerne fugl eller rede.

For å få bukt med problemet har kommunen satt i gang forskjellige tiltak, så langt uten hell.

Nå ønsker Miljøpartiet De Grønne (MDG) å få i gang en større debatt i Hammerfest om hvordan man kan finne langsiktige løsninger for krykkja.

– Det vi tenker er at vi burde ha en mer helhetlig strategi og en mer langsiktig plan enn det som er gjort hittil, sier Linn Tjønstø, kommunestyrerepresentant for MDG.

Hun foreslår at de kan bruke krykkja som en turistattraksjon.

– Hvis det skulle være noen som tenner på denne ideen så ser jeg for meg at det må ha en god estetisk utforming, og et godt lag med på dette som finner på noe lurt, sier Tjønstø.

Linn Tjønstø, MDG

– Det er helt klart et stort problem. Derfor ser vi på dette som en sak å jobbe med, både for byens beboere, de som jobber her og plages av det, og for krykkja, forteller Linn Tjønstø i MDG.

Foto: Allan Klo / NRK

Det var iFinnmark.no som omtalte saken først.

– Må foregå skikkelig

Ordfører i kommunen, Marianne Sivertsen Næss (Ap), håper på å finne løsningen på problemet, etter som de foreløpig ikke har lyktes med tiltakene som er satt inn.

– Jeg skal sende saken videre til hovedutvalget for næring, miljø og utvikling. De vil følge opp sammen med administrasjonen og se hvilken fagkompetanse vi kan knytte til oss for å finne en løsning som fungerer bedre enn i dag, sier ordføreren.

Marianne Sivertsen Næss

– Det har jo blitt en sak som innbyggerne er veldig opptatt av, og som man synes er utfordrende i det daglige, sier ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss.

Foto: Allan Klo / NRK

For tre uker siden ble Hammerfest kommune politianmeldt etter at de beordret brannvesenet til å spyle taket der krykkjene var i ferd med å legge egg. Dette skapte sterke reaksjoner. Derfor er det viktig for MDG at ting blir gjort på den ryddige måten.

– Det er et viktig poeng for oss at krykkja er en rødlistet fugl, og vi mener det er viktig at Hammerfest kommune tar dette med naturmangfold på alvor, sier Tjønstø.

Det er ordføreren i Hammerfest enig i.

– Krykkja er satt på rødlista som en truet art, så dette må foregå skikkelig, og det må gjøres på en måte slik at vi unngår at byens befolkning skal måtte omgi seg med både støy og problematikken til daglig, sier Sivertsen Næss.

Brannvesenet i Hammerfest spyler tak for måkereir.

Brannvesenet i Hammerfest spylte vann et tak hvor den truede måkearten krykkje hadde bygd reirene sine – midt i hekketiden.

Foto: OLAF ANDREASSEN