Hopp til innhold

Ønsker helikopterberedskap i Troms

Troms politidistrikt etterlyser helikopterhjelp ved akutte situasjoner. – Det er tradisjonelt noe uvilje mot dette, sier politimester.

NH-90

Norge har allerede fått levert NH-90-helikoptre til Kystvakta. Nå tror politiet i Troms at helikopteret vil fungere glimrende også for deres bruk.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Einar Sparboe Lysnes

Tidligere konstituert politimester Einar Sparboe Lysnes.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

– Helikopterstøtte bør kunne hentes hos 139 luftving på Bardufoss. Flytiden derfra til Tromsø er anslagsvis 20 minutter, skriver Einar Sparboe Lysnes i et dokument iTromsø har fått tilgang til.

Det var i vår at Sparboe Lysnes uttalte ønsket om et helikoptersamarbeid mellom Forsvaret og politiet. På dette tidspunktet var han konstituert politimester i Troms politidistrikt.

– Ved innføring av en 15 minutters beredskap på helikopter vil de kunne være klare til å plukke opp mannskaper i Tromsø når disse er klare til utrykning, sier han.

– Motvilje

I dag kan politiet få hjelp fra Forsvaret, men det er en egen prosedyre for å få til dette. Dessuten står ikke helikoptrene i Bardufoss i beredskap.

– Det er tradisjonelt noe motvilje mot å bruke helikopter til ren polititransport. Dessuten er deet for uforutsigbart, siden det står i annen beredskap, sier Sparboe Lysnes til avisa.

Derimot har politiet anledning til å benytte seg av redningshelikopter, der de nærmeste helikoptrene befinner seg i Bodø og på Banak.

– De er veldig langt unna oss nå, med en flytid på om lag en og en halv time bare for å komme fram til Tromsø. Da er hendelsen allerede over, sier Sparboe Lysnes.

Positiv til NH-90

Han ser for seg at situasjonen vil bli bedre dersom norske myndigheter velger å bestille de nye NH-90-helikoptrene. I mars starter trolig forhandlingen med kandidatene til å levere helikoptrene som skal erstatte dagens Sea King.

– NH-90 er meget godt egnet til flyging i nord. De er en enorm ressurs i farlige og skarpe oppdrag, sier Sparboe Lysnes til iTromsø.