Ønsker gruveskatt til kommunene

Forslaget fra Norsk Bergindustri får lunken mottakelse.

Elisabeth Gammelsæter

Generalsekretær i Norsk Bergindustri, Elisabeth Gammelsæter, vil gi kommuner mer tilbake for å tillate gruvevirksomhet i sin kommune.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Norsk Bergindustri ønsker å gjøre kommuner mer positive til ta imot nye gruveprosjekter.

De foreslår å legge om skattesystemet slik at vertskommunene blir sittende igjen med mer av skatteinntektene fra virksomheten.

Forslaget får en lunken mottagelse, men bransjeorganisasjonens generalsekretær Elisabeth Gammelsæter håper å få flere kommuner på glid.

– Jeg kan ikke forstå annet enn at når de får beholde mer i kommunekassa så er det positivt for kommunen, sier Gammelsæter.

Usikker

Norsk Bergindustri foreslår blant annet at fem prosent av selskapsskatten skal gå til vertskommunene.

Sør-Varangers ordfører Cecilie Hansen (Sp) er derimot usikker på om dette vil ha noen effekt. I hennes kommune er Sydvaranger gruver en stor aktør.

– De har ikke sett på den reelle økonomiske effekten og de utslagene det vil gi for kommunene. Vi som mineralkommuner er avhengige av å bruke tid for å kartlegge hva dette har å si konkret for oss, sier hun.

Frykter feil fokus

Svein Lund i Naturvernforbundet i Finnmark frykter gruveskatten kan friste kommunene til å se bort ifra miljøkonsekvensene av industrien.

– De ønsker å bruke dette til å gjøre kommune mer positive. Det kan gjøre at kommunene kan legge mindre vekt på de problemene som gruveindustrien skaper for naturen og andre næringer, sier Lund.

Svein Lund

Svein Lund, her fra gruvedemonstrasjonen i Kautokeino under kommunalminister Jan Tore Sanners nylige besøk.

Foto: Elle Maaret Arttieff