I garasjen på politihuset på Finnsnes står politioverbetjent og instruktør Eirik Djupnes med politiets nye maktmiddelet i hånden.
– Det skyter ut to piler som er forbundet med våpenet med ledninger, og som gir en elektrisk impuls når de treffer kroppen, forklarer Eirik Djupnes.
INSTRUKTØR: Politioverbetjent og instruktør på Finnsnes, Eirik Djupvik viser fram elektrosjokkvåpenet.
Foto: Arild Moe / NRKElektrosjokkvåpenet kan sette 50 000 volt i personen som blir truffet.
Fra 1. januar skal elektrosjokkpistolene prøves ut i de fire politidistriktene Sørvest, Øst, Oslo og Troms. Prøveperioden er på to år.
Ønsker bevæpning
Lokallagslederen for Politiets Fellesforbund i Troms, Karl Karlstrøm, ønsker elektrosjokkvåpenet velkommen. Norsk politi er generelt ubevæpnet, og har vanligvis kun slagvåpen og pepperspray til rådighet.
– Vi ønsker generell bevæpning for politiet, og elektrosjokkpistolen kan være et verktøy som er et steg i den retningen. Elektrosjokkvåpenet er mye mindre dødelig, men det kan løse vanskelige situasjoner på en bedre måte, sier Karlstrøm.
Politiet i Finland har god erfaring med bruk av elektrosjokkvåpen. Svensk politi valgte å ikke benytte seg av slike verktøy, etter en prøveperiode i 2005. I år har de hatt en ny prøveperiode, og erfaringene derfra er også positive.
Til Polistidningen forteller flere politibetjenter at elektrosjokkvåpenet virker avskrekkende. I tillegg har de brukt elektrosjokkvåpenet i situasjoner de vanligvis ville brukt pistol.
Kan være dødelig
– Noen av våre egne har testet hvordan det er å bli skutt av disse elektrosjokkvåpnene. Det er veldig effektivt, for å si det sånn. Erfaring fra andre land er at folk som har blitt skutt av et elektrosjokkvåpen tidligere, ikke ønsker å bli skutt igjen. Slik virker det også veldig forebyggende, sier Karl Karlsson.
Se hvordan det var for den svenske journalisten Anders Högmark da han lot seg skyte av et elektrosjokkvåpen:
Men en eventuell innføring av elektrosjokkvåpen møter også kritikk. I 2017 presenterte nyhetsbyrået Reuters en undersøkelse som sa at det har vært 1 005 dødsfall i USA i forbindelse med elektrosjokkvåpen. Ifølge nyhetsbyrået er elektrosjokkvåpen dødsårsaken i 153 av disse dødsfallene.
Amnesty International er prinsipielt ikke imot å innføre våpen eller elektrosjokkvåpen i politiet, men mener elektrosjokkvåpen må behandles som et dødelig våpen.
– Det har gått galt i mange land. Det er særlig fare der det er snakk om personer med helseproblemer, sier han.
SKEPTISK: Gerald Folkvord i Amnesty sier elektrosjokkvåpenet kan være dødelig.
Foto: NRK– Men vi har også sett at elektrosjokkvåpen kan redusere skader, hvis alternativet er et skytevåpen, sier han.
Politioverbetjent og instruktør Eirik Djupnes mener strømmen i elektrosjokkvåpnene ikke påvirker hjerterytme eller personer som bruker pacemaker.
– Den elektriske pulsen har forholdsvis høy spenning (volt), men lav strømstyrke (ampere), sier Eirik Djupnes.