Hopp til innhold

Ønsker bevæpnet politi. Dette kan bli løsningen

Finsk og svensk politi har gode erfaringer med elektrosjokkvåpen. Norsk politi skal teste det fra nyttår, og håper dette vil få betydning for arbeidet for generell bevæpning.

Elektrosjokk

ØVER: Politiet på Finnsnes øver på å bruke elektrosjokkvåpen. Fra 1. januar skal de være med i et prøveprosjekt for å bruke denne type verktøy i arbeidet.

Foto: Arild Moe / NRK

I garasjen på politihuset på Finnsnes står politioverbetjent og instruktør Eirik Djupnes med politiets nye maktmiddelet i hånden.

– Det skyter ut to piler som er forbundet med våpenet med ledninger, og som gir en elektrisk impuls når de treffer kroppen, forklarer Eirik Djupnes.

Eirik Djupnes

INSTRUKTØR: Politioverbetjent og instruktør på Finnsnes, Eirik Djupvik viser fram elektrosjokkvåpenet.

Foto: Arild Moe / NRK

Elektrosjokkvåpenet kan sette 50 000 volt i personen som blir truffet.

Fra 1. januar skal elektrosjokkpistolene prøves ut i de fire politidistriktene Sørvest, Øst, Oslo og Troms. Prøveperioden er på to år.

Ønsker bevæpning

Lokallagslederen for Politiets Fellesforbund i Troms, Karl Karlstrøm, ønsker elektrosjokkvåpenet velkommen. Norsk politi er generelt ubevæpnet, og har vanligvis kun slagvåpen og pepperspray til rådighet.

– Vi ønsker generell bevæpning for politiet, og elektrosjokkpistolen kan være et verktøy som er et steg i den retningen. Elektrosjokkvåpenet er mye mindre dødelig, men det kan løse vanskelige situasjoner på en bedre måte, sier Karlstrøm.

Politiet i Finland har god erfaring med bruk av elektrosjokkvåpen. Svensk politi valgte å ikke benytte seg av slike verktøy, etter en prøveperiode i 2005. I år har de hatt en ny prøveperiode, og erfaringene derfra er også positive.

Til Polistidningen forteller flere politibetjenter at elektrosjokkvåpenet virker avskrekkende. I tillegg har de brukt elektrosjokkvåpenet i situasjoner de vanligvis ville brukt pistol.

Kan være dødelig

– Noen av våre egne har testet hvordan det er å bli skutt av disse elektrosjokkvåpnene. Det er veldig effektivt, for å si det sånn. Erfaring fra andre land er at folk som har blitt skutt av et elektrosjokkvåpen tidligere, ikke ønsker å bli skutt igjen. Slik virker det også veldig forebyggende, sier Karl Karlsson.

Se hvordan det var for den svenske journalisten Anders Högmark da han lot seg skyte av et elektrosjokkvåpen:

Men en eventuell innføring av elektrosjokkvåpen møter også kritikk. I 2017 presenterte nyhetsbyrået Reuters en undersøkelse som sa at det har vært 1 005 dødsfall i USA i forbindelse med elektrosjokkvåpen. Ifølge nyhetsbyrået er elektrosjokkvåpen dødsårsaken i 153 av disse dødsfallene.

Amnesty International er prinsipielt ikke imot å innføre våpen eller elektrosjokkvåpen i politiet, men mener elektrosjokkvåpen må behandles som et dødelig våpen.

– Det har gått galt i mange land. Det er særlig fare der det er snakk om personer med helseproblemer, sier han.

Gerald Folkvord i Amnesty Norge.

SKEPTISK: Gerald Folkvord i Amnesty sier elektrosjokkvåpenet kan være dødelig.

Foto: NRK

– Men vi har også sett at elektrosjokkvåpen kan redusere skader, hvis alternativet er et skytevåpen, sier han.

Politioverbetjent og instruktør Eirik Djupnes mener strømmen i elektrosjokkvåpnene ikke påvirker hjerterytme eller personer som bruker pacemaker.

– Den elektriske pulsen har forholdsvis høy spenning (volt), men lav strømstyrke (ampere), sier Eirik Djupnes.

Siste fra Troms og Finnmark