Ønsker å arrangere et ekstremskirenn i Baalsruds fotspor

Byråsleder i Tromsø kommune, Øyvind Hilmarsen, ønsker å invitere klubber og lag i regionen til å arrangere et ekstremsportrenn i Jan Baalsruds fotspor.

Midnattssol og ski

Øyvind Hilmarsen tror regionen og historien om Baalsrud kan få et løft med et ekstremskirenn.

Foto: Ole Christian Salomonsen

Historien om Jan Baalsruds flykt fra tyskerne tilbake i 1943 er kjent for mange. Førstkommende fredag starter den årlige Baalsrudmarsjen fra Bromnes på Rebbenesøya og den ender opp ved Treriksrøysa 1. august. Dette har blitt en tradisjon etter at den for første gang ble gjennomført i 1987.

Jan Baalsrud i 1955

Jan Baalsrud i 1955. Mannen som flyktet fra tyskerne i 1943, som er bakgrunnen for Baalsrudmarsjen.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Vil løfte regionen og historien

Øyvind Hilmarsen, som er byrådsleder i Tromsø kommune, har nå en ambisjon om å gjøre ruten til et ekstremskirenn fordi han har en tett kjennskap til historien om Baalsrud.

– Jeg er selv et friluftsmenneske, jeg har dratt på fisketur i Baalsrud sine fotsport siden jeg var liten og jeg har en far fra Ringvassøya. Jeg kjenner mye på denne historien, og jeg tror at å kombinere dette med et ekstremsportrenn vil bli bra, forteller Hilmarsen.

Etter å ha grublet på det i flere år ønsker han nå å kombinere ekstremsporten med Baalsrudmarsjen på grunn av ekstremsportens økning i popularitet.

Øyvind Hilmarsen

Øyvind Hilmarsen ønsker å arrangere et ekstremskirenn i Baalsruds fotspor

Foto: Sveinung Åsali / NRK

– Jeg synes flukten til Jan Baalsrud er en viktig del av norsk krigshistorie. Jeg har lenge ønsket å trekke fram den. Ekstremsport brukes i populærkultur til å fremme og markedsføre regioner og produkter. Ved å sette disse to sammen kan vi binde regionen sammen og markedsføre den for turisme som er godt betalt. Det å binde dette sammen kan vi løfte sporten, regionen, turistnæringa og historien om alle som hjalp Baalsrud i sin flykt og de elleve som ble henretta, sier Hilmarsen.

Internasjonalt potensial

Reiselivssjef i Tromsø, Trond Øverås, tror planene til Hilmarsen har potensial til å slå gjennom.

trond øverås

Reiselivssjef i Tromsø, Trond Øverås, har tro på at Hilmarsen kan nå langt med sine planer.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

– Jeg mener helt klart at tankene her har potensial, og hvis man får de praktiske delene til å henge sammen så har dette også et internasjonalt potensial, sier Øverås.

– Hvis jeg ser det fra et reiselivs ståsted så har det en historie bak som er veldig interessant, som i tillegg har et internasjonalt tilsnitt, legger han til.

Han mener også at det passer fint å arrangere slike turer i Nord-Norge.

– Dette er nok et litt mer spisset marked, men ekstremsport har en stigende vekst. Vår region er også i verdensklasse med tanke på slike type turer. Det ser vi på interessen utenfra. Det er flere og flere som oppsøker vårt område.

Se TV-serien med elitesoldatene:

Spesialsoldatene Ronny Bratli og Rune Gjeldnes gjenopplever den utrolige flukthistorien til Jan Baalsrud gjennom Nord-Troms. Etter krigen ble Linge-soldaten verdenskjent gjennom boka og filmen Ni Liv. Flukten starter i Toftefjord når et tysk krigsskip angriper fiskeskøyta med sabotasjegruppa. Rune og Ronny må gjennom de samme iskalde prøvelsene som Baalsrud såvidt overlevde. (1:5)
Laster kart, vennligst vent...

Kart over ruten til Baalsrud.