Kritiserer bruk av vikarbyrå

Sykepleierforbundet er kritiske til at flere finnmarkskommuner bruker et omstridt vikarbyrå.

Trond Einar Olaussen

Helsesjef i Gamvik kommune Trond Einar Olaussen forteller at de i hans kommune har sluttet å bruke et omstridt vikarbyrå.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Sykepleierforbundet er kritiske til at flere finnmarkskommuner bruker et omstridt vikarbyrå.

I forbundet mener de byrået skor seg på kreve urimelig høy husleie fra de ansatte og truer de som ønsker å ta andre jobber i Norge.

Byrået selv avviser påstandene, men helsesjef Trond Einar Olaussen forteller at Gamvik kommune har droppet selskapet på grunn av disse forholdene.

– Vi har samtaler med ulike ansatte, ulike folk som har jobbet innenfor dette byrået, og i dette tilfellet så valgte vi å stille en del spørsmål om det var riktig for oss å bruke det, og vi fant ut vi skal helst prøve å klare oss uten vikarbyrå, sier Olaussen.

– Høy husleie fra sykepleierne

Vikarbyrået helsesjef Trond Einar Olaussen i Gamvik kommune omtaler, er det Trondheimsbaserte selskapet Valmon helsevikar. Selskapet leier ut utenlandsk helsepersonell til flere norske kommuner.

I Gamvik mener Olaussen at selskapet skodde seg økonomisk på kreve en svært høy husleie fra sykepleierne.

– Det ble leid en leilighet lokalt her i bygda, som vi formidlet, til 6000 kroner. Og vikarbyrået puttet flere vikarer inn i samme bolig, og tok 7000 kroner per måned for de vikarene, sier Olaussen.

Ber de som bruker dem tenke seg om

I Sykepleierforbundet mener de at kommuner som bruker vikarbyrået bør tenke seg om på nytt. Fylkesleder Elin Holmgen i Finnmark forteller at de også har andre negative erfaringer med selskapet.

– Det vi har opplevd med selskapet er at medlemmer av oss føler seg truet når de ønsker å ta seg jobb i en kommune som Valmon helsevikar har som kunde. I og med at dette er medlemmer som er utenlandske så kjenner de ikke systemet i Norge, og føler at det er veldig ubehagelig, og har kanskje ikke helt forstått det de har skrevet under på i hjemlandet, sier Holmgren.

Avviser trusler mot ansatte

Ledelsen i vikarbyrået har ikke latt seg intervjue av NRK, men avviser i en epost at de har truet ansatte.

De bekrefter derimot husleieavtalene, men forsvarer avtalene med at de er like over hele landet, og slår gunstigere ut i pressområder hvor husleia generelt er dyrere.