Oljeselskap: – Tar påleggene fra Petroleumstilsynet på største alvor

Oljeselskapet Eni trosset Petroleumstilsynet og gjenåpnet oljeproduksjon på Goliat i høst. Det skriver Dagens Næringsliv i dag.

Goliat av lasteskipet

Dokumenter Dagens Næringsliv har fått tak i viser angivelig at oljeselskapet ENI startet oljeproduksjon selv om det var feil på anlegget.

Foto: Allan Klo

Ifølge avisa skal ENI ha startet oljeproduksjon selv om selskapet fikk beskjed i forkant om at det var så alvorlige feil på Goliat, at en slik gjenåpning ville være brudd på sikkerhetsregler mot eksplosjonsfare.

– På en plattform der du har olje og gass må du ha kontroll på tennkilder. Det er svært viktig. Det er snakk om stor ulykkesrisiko her. Vi har gitt pålegg der operatøren må holde produksjonen stengt inntil de har kontroll på dette, sier pressekontakt Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet til dn.no.

Ifølge Dagens Næringsliv valgte oljeselskapet å gjenåpne produksjon 3. oktober, selv om tilsynet påpekte alvorlige feil ved plattformen.

Blant annet var en delegasjon fra Ptil i slutten av september på plattformen, og ga ifølge DNs dokumenter klar beskjed om at det var alvorlige mangler ved sikkerheten til de elektriske motorene på plattformen.

Når oljeselskapet starter produksjonen igjen, varsler vernetjenesten på Goliat selv tilsynet på grunn av bekymringer.

Andreas Wulff

Kommunikasjonsdirektør i ENI Norge sier de jobber med påleggene gitt av Ptil.

Foto: ENI Norge

Mener kravet kom seinere

NRK tar kontakt med kommunikasjonsdirektør i ENI Norge, Andreas Wulff.

Stemmer det at dere gjenåpnet produksjonen på Goliat før petroleumstilsynet tillot det?

– Det lå ikke noe krav fra Ptil da vi startet produksjonen. Det kravet kom først i pålegg den 6. oktober, svarer han NRK,

Til DN sier Wulff også at de ikke ønsker å kommentere kommunikasjonen mellom selskapet og Ptil, og at de vil ente med å gjenoppta produksjonen til de har rettet opp påleggene.

– Tas på alvor

Videre forklarer Wulff at selskapet nå jobber med å etterkomme kravene fra Petroleumstilsynet.

– Vi tar pålegget fra Petroleumstilsynet på største alvor og gjør nå en omfattende jobb for å etterkomme kravene i påleggene, og det omfatter arbeid knyttet til det elektriske anlegget, sier han til NRK.

Han forklarer at de også har satt i gang et større arbeid for å kartlegge potensielle tennkilder knyttet til de elektriske motorene.

– Vi gjør tekniske, operasjonelle og organisatoriske tiltak i nært samarbeid med arbeidsrepresentanter og tekniske fagdisipliner for å etterkommet kravet fra Ptil, sier Wulff.

Offshore-transport

Goliat ligger 50 kilometer sørøst for Snøhvitfeltet og 53 kilometer fra Sørøya i Finnmark. Den første oljen ble produsert 12. mars, og feltet ble offisielt åpnet 18. april 2016, to år forsinket.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK