Hopp til innhold

Ola gir mer ris enn ros til ambulansene – krever lovfestet responstid

Ambulanseforbundet mener at ambulansene i 75 av 86 kommuner ikke har god nok responstid. Utfordringene er størst i Nord-Norge.

Ola Yttre sitter bak rattet under hele turneen som Ambulanseforbundet i Delta og LHL kjører i gang f

Leder i Ambulanseforbundet, Ola Yttre, mener at tiden er moden for å få en lovfestet responstid.

Foto: Martin Müller / Delta

– Det er litt betenkelig at det er stort sett er Nordland, Troms og Finnmark som har hjemmevakter. Resten av landet har tilstedevakt på stasjonen, sier leder i Ambulanseforbundet i Delta, Ola Yttre.

Han er nå på en norgesturne for å sette ambulansenes responstid på dagsorden.

De nasjonale anbefalingene for responstid tilsier at 90 prosent av ambulansene i tettbygde strøk bør være fremme innen 12 minutter på akuttoppdrag, og innen 25 minutter i grisgrendte strøk.

Leder for ambulanseforbundet i Delta, Ola Yttre

Ola Yttre jobber for at det skal bli lovpålagt hvor lang tid det skal ta før folk får medisinsk hjelp både i tettbebygde strøk og i distriktene.

Foto: Delta

Ambulanseforbundet har laget et barometer for responstid. Der får 75 av 86 kommuner stryk.

Forbundet har blitt tatt godt imot av kommunene som de har besøkt, selv om de ikke har kommet med en gladnyhet til dem.

– De vil være med å presse på for å få lovfestet responstid, sier Yttre om tilbakemeldingene de har fått så langt på deres norgesturne.

Smilefjes frå Mattilsynet

Mattilsynet bruker i dag smilefjes eller surfjes for å vise om blant annet restauranter har godkjent hygiene. Denne metoden har nå Ambulanseforbundet adoptert.

Foto: Stian Sjursen Takle / NRK

Følger oppskriften til Mattilsynet

Ambulanseforbundet har latt inspirere av Mattilsynet for å fremme sin sak.

Mattilsynet bruker sur- og smilefjes for å vise om en restaurant leverer innenfor deres krav. Det gjør også fagforeningen for å vise om responstiden i den kommunen de besøker er bra eller dårlig.

Det er i all hovedsak surfjes som blir delt ut på norgesturneen.

– Det er kun ni kommuner i hele landet som får et smilefjes, sier Yttre.

I Nord-Norge er det vanlig med hjemmevakt. Det betyr at ambulansepersonellet tar med seg ambulansen og vakttelefonen hjem når de har vakt.

Ambulanse i fart

Det er for mange ambulansevakter som blir gjennomført i private hjem. Ambulanseforbundet mener det går utover responstiden til deres medlemmer.

Foto: Haavard Jangaard Strand / NRK

Ønsker ikke hjemmekontor

Ambulanseforbundet mener mye av den tapte tiden de har registrert kan hentes inn igjen ved å flytte vaktene ut fra de private hjem til ambulansestasjonene.

– Det tar en stund å komme seg til i bilen og man må også få tak i sin makker. Hvis man flytter bilene og folket inn på stasjonen så vil de anbefalte responstidene bli nådd, sier lederen i Ambulanseforbundet.

Ola Yttre påpeker at det er dyktige folk som jobber i ambulansetjenesten, og det er folk som er villig til å ta med seg jobben hjem. Det er uansett mest ønskelig fra fagforeningen sin side at deres medlemmer befinner på ambulansestasjonen når alarmen går.

Jørgen Nilsen

Klinikksjef for Prehospitale tjenester i Helse Finnmark, Jørgen Nilsen, sier at de jobber med responstiden hele tiden.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Har fokus på responstid

Klinikksjef for Prehospitale tjenester i Helse Finnmark, Jørgen Nilsen, sier at tallene Ambulanseforbundet presenterer, ikke stemmer overens med Helse Finnmark sine egne tall.

Blant annet har de en ulik definisjon på hva som er tettbygde og grisgrendte strøk.

Nilsen opplyser at de har i snitt 19 minutters responstid på sine utrykninger, og i Finnmark er det i dag døgnkontinuerlig tilstedevakt i Alta, Hammerfest og Kirkenes.

– Vi forsøker hele tiden å bedre responstiden, sier Jørgen Nilsen.

Han mener at de skal levere innenfor de kravene som politikerne bestemmer seg for, men da må det også følge med økonomiske midler med et slikt vedtak.

– Det blir ikke flere oppdrag i en kommune, men flere ansatte, sier Nilsen.

Ambulansepersonell

Når ambulansen rykker ut bør det være to personer i bilen, og når man har hjemmevakter så betyr det at en kollega må plukkes opp før man drar ut på oppdrag.

Foto: Marius Fiskum

Vil ha smilefjes i framtiden

I Finnmark har Yttre besøkt flere kommuner. Blant annet har han besøkt Alta og Kautokeino kommune.

De er som alle andre kommuner avhengig av en effektiv og rask ambulansetjeneste.

Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap) er klar på at de støtter Ambulanseforbundet i denne saken. Sammen med sine partikolleger så håper hun nå at det blir en lovpålagt responstid over hele landet.

– Det er en selvfølge for brann, da må det også være en selvfølge for ambulansen. Vi ønsker derfor en nasjonal norm. Så det er veldig bra at de reiser rundt og tar opp disse tingene, sier Nielsen.

Monica Nielsen

Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap) sier at Alta Ap har løftet ønsket om lovfestet responstid til sine partikolleger på Stortinget.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark