Hopp til innhold

Oktober 2019 er den kaldeste i Norge på ti år

I Finnmark har det vært -27 grader allerede.

Jarfjord.

I Jarfjord i Sør-Varanger, like ved russergrensa, har det vært svært kaldt de siste dagene. Natt til 1. november ble det målt -26 grader i kommunen.

Foto: Karina Nærum

Månedstemperaturen for hele landet lå 1,4 grader under normalen, ifølge Meteorologisk institutt.

For å finne en kaldere oktober på landsbasis, må vi tilbake til 2009 og 2003.

Kaldest har det vært i Troms og Finnmark, der flere målestasjoner har hatt avvik fra to til nesten fire grader under normalen.

Øksfjord

Vinteren har kommet til Finnmark i oktober i år. Dette bildet er tatt fra Øksfjord i Vest-Finnmark.

Foto: Stig Terje Pedersen

Mer vind fra nordøst

Værforsker ved Meteorologisk institutt, Jostein Mamen, sier det har vært mer vind fra nord og nordøst enn det pleier å være.

– Forklaringen på at det har vært kaldt i Norge, spesielt i Troms og Finnmark i oktober, er at lavtrykkene har beveget seg lenger sør enn vanlig. Dermed har landet, og særlig nordområdene, befunnet seg i kalde luftmasser, forteller Mamen.

sol3

Værforsker Jostein Mamen sier man må regne med en kald måned innimellom, selv om trenden er økende temperaturer.

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

Laveste temperatur ble målt i Finnmark. På målestasjoner i Kautokeino og Karasjok ble det målt -27,2 grader den 28. oktober. Gjennomsnittet for laveste minimumstemperatur de siste 30 årene er -21 grader.

På Vestlandet hadde derimot enkelte stasjoner månedstemperaturer opp mot 0,5 grader over normalen.

I Longyearbyen på Svalbard har det vært varmere enn normalen i 107 måneder i strekk – nesten ni år.

Forventer mer kjølig vær

Snøen har lavet ned i Nord-Norge den siste tiden, og vil ifølge en langtidsprognose bli liggende. I Agder og Telemark har Yr sendt ut farevarsel for snø.

Der det har vært kaldest i Finnmark vil temperaturene sannsynligvis stige, men den kalde trenden i Norge vil trolig fortsette den neste uka.

– Amerikanerne legger ut en 16-døgns prognose som opprettholder stort sett kjølig vær det meste av perioden. Mot slutten kan mildere luftmasser gjøre seg gjeldende, sier Mamen.